Home Seks Hoe moet je een vrouwencondoom gebruiken?
Hoe moet je een vrouwencondoom gebruiken?

Hoe moet je een vrouwencondoom gebruiken?

We kennen natuurlijk allemaal de gewone condoom die om de penis aangebracht wordt voordat jullie seks hebben. Maar wist je dat er ook een vrouwelijke versie bestaat? Een vrouwencondoom kan een goed alternatief zijn voor een mannencondoom.

In plaats van rondom de penis te beschermen, zoals met een mannen-condoom, zorgt de vrouwencondoom voor een bescherming IN de vagina. 

De reden voor het gebruik van een vrouwencondoom is natuurlijk bekend: Voorkomen van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA), en voorkomen van een zwangerschap. Vrouwencondooms kunnen ook gebruikt worden voor anale seks om SOA’s te voorkomen. Ook kun je dit gebruiken als je anale seks wel lekker vindt, maar het eigenlijk toch een beetje vies vindt.

Sommige vrouwen hebben een sterke voorkeur voor een vrouwencondoom, omdat ze hiermee volledig zelfstandig zijn. Ze hoeven er niet op te vertrouwen dat hun partner een condoom meeneemt en ook daadwerkelijk gebruikt. In het heetst van de strijd hebben jullie dus geen verrassingen!

Als je nog nooit een vrouwencondoom hebt gebruikt, maar hier wel nieuwsgierig naar bent, is het belangrijk om de voor- en nadelen te weten, en te begrijpen. 

Nog beter: Ga het gewoon een keertje proberen. Misschien ben je wel zeer aangenaam verrast!

Wat is een vrouwencondoom?

Een vrouwencondoom is een heel dun zakje, eigenlijk een hele grote mannencondoom, met aan twee zijden een kunststof ring die de vrouwencondoom op haar plaats moet houden. Met behulp van een bepaalde techniek (hierover later meer) plaats je de vrouwencondoom rechtstreeks in de vagina. Ook kun je de vrouwencondoom in de anus gebruiken voor veilige anale seks.

Hoe werkt een vrouwencondoom?

Het vrouwencondoom wordt rechtstreeks in de vagina of de anus gedragen. Het vormt een barrière die voorkomt dat sperma, en andere lichaamsvloeistoffen, in je lichaam komen. Als alles goed gaat, zal alles netjes in de vrouwencondoom blijven zitten, net zoals bij een mannencondoom.

Infographic: Hoe moet je een vrouwencondoom gebruiken?

Hoe moet je een vrouwencondoom gebruiken?

In het begin kan het misschien een beetje lastig zijn, maar met een beetje oefening, en het lezen van dit artikel, zijn ze vrij gemakkelijk te gebruiken.

Vaginale seks

In de verpakking van de vrouwencondoom vind je. Natuurlijk instructies over hoe deze te gebruiken. Maar voor alle vrouwencondooms zijn dit de stappen die je moet zetten om deze op een correcte manier in te brengen:

  • Controleer allereerst de houdbaarheidsdatum, en kijk of de verpakking in goede staat is. Het komt namelijk voor dat een grappenmaker gaatje in de verpakking (en dus in het condoom) prikt.
  • Scheur voorzichtig de verpakking open. Gebruik geen schaar, en gebruik niet je tanden. Dit kan het condoom beschadigen. Ook moet je oppassen met sieraden en scherpe vingernagels.
  • Ga zitten, hurken, of liggen. Maakt niet uit hoe, als je je maar prettig voelt bij deze houding. De meeste vrouwen gebruiken dezelfde houding als ze gebruiken voor het inbrengen van een tampon.
  • Knijp in de kleinere ring, aan het gesloten einde van de condoom, en steek deze zo ver mogelijk in de vagina. Zorg er voor dat de condoom niet draait, dus dat er geen twisten in zitten.
  • De grote ring, aan het open uiteinde van de condoom, blijft buiten het lichaam en bedekt het deel rond de vaginale opening. Dit is normaal.
  • Tijdens de seks is het erg belangrijk dat de penis in de vrouwencondoom wordt gestoken. Met alle opwinding en haast wil het nog wel eens gebeuren dat de man zijn penis tussen de vrouwencondoom en de zijkant van de vagina steekt. Je kunt eventueel helpen om er voor te zorgen dat dit goed gebeurt.
  • Na het vrijen trekt je partner zijn penis terug, waarbij hij (of jij) het condoom voor de zekerheid op haar plaats houdt.
  • Draai daarna de buitenste ring een paar slagen rond, waardoor er geen sperma kan lekken. Voorzichtig kun je het condoom nu uit je vagina trekken.
  • Let er op dat je daarna sperma aan je handen kan hebben, dus ga niet direct je vagina lekker strelen. Dit geldt ook voor de penis en de handen van je partner. Ga samen even lekker douchen!
  • Gebruik een vrouwencondoom NOOIT twee keer. Gebruik steeds weer een nieuwe, zelfs als je tijdens dezelfde vrijpartij weer opnieuw wilt penetreren. Ook een nieuwe gebruiken als je switcht van vaginale seks naar anale seks.
  • Ga niet, voor alle zekerheid, een vrouwencondoom EN een mannencondoom gebruiken. Dit zal wrijving veroorzaken, waardoor beide condooms kapot kunnen gaan. Met alle gevolgen van dien!

Anale seks

Vrouwencondooms zijn, net als mannencondooms, ook te gebruiken voor anale seks. Het is wat lastiger meen vrouwencondoom in te brengen in de anus, maar oefening baart kunst!

  • Je kunt de condoom in je anus steken, op dezelfde manier als je het in je vagina zou steken. De anus is smaller, dus zal dit wat lastiger gaan. Probeer in geen geval de binnenring te verwijderen, om het inbrengen te vergemakkelijken. Je beschadigt hiermee het condoom, met alle gevolgen van dien.
  • Je kunt het vrouwencondoom ook over de penis leggen, waarna jullie anaal gaan vrijen. De penis zal het vrouwencondoom dan op de plaats drukken. Het gebruiken van een glijmiddel zal dit allemaal gemakkelijker maken.
  • De grote ring, aan het open uiteinde, moet buiten het lichaam blijven. Hiermee kun je het condoom later gemakkelijk verwijderen, op dezelfde manier als met vaginale seks.
  • De anus produceert zelf geen glijmiddel, dus raad. Ik je aan om in ieder geval glijmiddel bij de hand te hebben. Glijmiddel heeft ook de eigenschap dat de kans op het overbrengen van een SOA minder is.

Vrouwencondoom versus mannencondoom

De vrouwelijke versie van het condoom heeft voor- en nadelen, in vergelijking met het mannencondoom. Als je overweegt om een vrouwencondoom te proberen, kun je de volgende overwegingen in je achterhoofd houden:

Veiligheid

Bij correct en consequent gebruik, is een vrouwencondoom net zo veilig en effectief als een mannencondoom.

Geen onderbreking van de vrijpartij

In tegenstelling tot een mannencondoom die vlak voor de seks of tijdens het voorspel aangebracht moet worden, kun je de vrouwencondoom vooraf inbrengen. Tot wel 8 uur voordat je seks hebt. Dit betekent concreet dater geen onderbrekingen zijn in het voorspel, en datje dus met alle passie en hartstocht door kunt gaan met het verwennen van elkaar. Ook ben je dan tijdens het voorspel veilig, want de vaginale opening is ten alle tijde beschermt.

Hierdoor heb je niet alleen de volledige controle over je eigen seksuele gezondheid, maar zal het ook niet zorgen voor een vervelende onderbreking van je heftige vrijpartij.

Hypoallergeen

Hoewel de meeste (maar niet alle) mannencondooms gemaakt zijn van latex, zijn vrouwencondooms gemaakt van een zacht en sterk plastic, genaamd Polyurethaan. Dit materiaal is hypoallergeen, wat concreet betekent dat een vrouwencondoom de huid en de binnenzijde van de vagina en de anus niet kan irriteren.

Mannencondooms kunnen niet worden gebruikt met glijmiddelen op oliebasis. Dit breekt de latex van het condoom af.

Een vrouwencondoom heeft dit probleem niet. Polyurethaan asbestand tegen glijmiddel op basis van water, olie, en siliconen!

Size matters!

Vrouwelijke condooms zijn groter, veel groter, dan de mannelijke variant. Dit betekent concreet dat de penis meer ruimte heeft, wat sommige mannen veel prettiger vinden. In veel gevallen is het ook gemakkelijker om langer een erectie te houden. En juist om deze reden geven veel mannen de voorkeur aan een vrouwencondoom.

Extra plezier en stimulans!

Een vrouwencondoom kan ook de seks aangenamer maken, voor zowel de man als voor de vrouw.

  • Tijdens de seks kan de binnenring van het vrouwencondoom de eikel van de penis stimuleren, wat een extra dimensie kan geven.
  • Tegelijkertijd zal de grote buitenring de vulva en de clitoris stimuleren.

Een fijne stimulans voor jullie beide, wat kan zorgen voor een extra dimensie tijdens de seks.

Daarnaast kunnen jullie het inbrengen van het vrouwencondoom ook onderdeel maken van het voorspel. Het kan heel spannend zijn als je partner het condoom inbrengt.

Relax!

Een ander voordeel van het vrouwencondoom is het feit dat deze niet afhankelijk is van een erectie om op haar plaats te blijven. Daarom hoeft je partner zich, na het klaarkomen, niet direct terug te trekken, zoals bij een mannencondoom. Jullie kunnen dus even rustig relaxen in elkaars armen. Ook kun je het vrouwencondoom verwijderen wanneer het jullie uitkomt. Zorg er alleen voor dat je geen sperma morst bij het verwijderen van het condoom.

Concreet betekent dit dat jullie rustig kunnen ontspannen na de seks, en samen lekker van het moment kunnen genieten.

Je lichaam beter leren kennen

Sommige vrouwen voelen zich misschien ongemakkelijk bij het idee om een ​​vrouwencondoom in hun vagina te plaatsen. Maar als je dit doet, krijg je automatisch meer inzicht in je lichaam en kun je de seks aangenamer maken terwijl je leert wat goed voelt voor jou en je partner. 

Laat onzekerheid of verlegenheid niet in de weg staan ​​om jezelf te beschermen tegen SOA’s, HIV en zwangerschap!

Wat te doen als een vrouwencondoom breekt of lekt

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat dit kan gebeuren, zeker als het correct en zorgvuldig wordt geplaatst. Maar ALS er iets misgaat, zoals bijvoorbeeld de penis tussen het condoom en de vaginawand, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  • Uiteraard direct de penis terugtrekken.
  • Verwijder zo veel mogelijk sperma uit de vagina of uit de anus. Ga niet wassen met water, want dat zal het alleen maar erger maken.
  • Ga naar het toilet, en probeer te plassen. Op deze manier kun je het sperma wegspoelen wat zich rond de urinebuis bevindt.
  • Als er geen andere vorm van anticonceptie is gebruikt om zwangerschap te voorkomen, zoals bijvoorbeeld de pil, kun je overwegen om binnen 72 uur na het vrijen een nood-anticonceptie pil te nemen, ook wel de morning-after pil. Doe dit in overleg met je huisarts.
  • Diezelfde huisarts zal je waarschijnlijk ook aanraden om een seksuele gezondheidstest te laten doen. Meestal moet dat rond de 10 dagen na de onbeschermde seks. Een vervolgonderzoek kan drie maanden later plaatsvinden, om helemaal zeker te zijn. De reden hiervoor is dat verschillende SOA’s verschillende momenten hebben om gedetecteerd te worden.

Waar kun je een vrouwencondoom kopen?

Vrouwencondooms zijn minder gemakkelijk verkrijgbaar als de reguliere mannencondooms. Daarnaast zijn ze een stuk duurder.

Maar bij je apotheek zijn ze meestal wel beschikbaar, en als je anoniem wilt blijven kun je zo ook nog eens online bestellen.

Wereldwijd worden steeds weer nieuwe modellen vrouwencondooms ontwikkelt, met als doel om het product comfortabeler, gebruiksvriendelijker, en vooral effectiever te maken.

En dan nog dit…

Voor veel mensen is het nog steeds een taboe: Praten over seks, en dus ook over condooms. Maar de consequenties van het niet gebruiken van een condoom (in welke vorm dan ook) kunnen veel ernstiger zijn.

Iedere vorm van anticonceptie heeft voor- en nadelen ten opzichte van andere middelen. Het is altijd een goed idee om zoveel mogelijk hierover te lezen, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je het gesprek aangaat met je partner. Nog beter: Doe samen onderzoek, en werk samen naar en uiteindelijke keuze toe.

Probeer in ieder geval over anticonceptie te praten op een rustig moment dat jullie geen seks hebben. Vermijd deze discussie in het heetst van de strijd. Daar gaan jullie beide later spijt van krijgen.

Wil je verder lezen?

Hoe moet je een vrouw verwennen? 7 geile tips!

Hoe moet je een vrouw verwennen? 7 geile tips!

Een vrouw verwennen? Wat is de beste manier? Alles wat ervoor nodig is, is een …

kontneuken of anale seks voor beginners

Kontneuken of anale seks voor beginners

Ben jij er klaar voor om lekker geil te experimenteren? Lekker kontneuken? Als jij of …

error: Content is protected !!