Home Seks Vaginale schimmelinfectie en seks. Besmettelijk?
Vaginale schimmelinfectie en seks. Is het besmettelijk?

Vaginale schimmelinfectie en seks. Besmettelijk?

Een vaginale schimmelinfectie wordt zelden doorgegeven van de ene op de andere bedpartner. Een Schimmelinfectie, ook wel Candida genoemd, is ook niet gevaarlijk, maar je wilt deze wel behandelen om van de vervelende en onprettige symptomen af te kunnen komen. Door erachter te komen hoe schimmelinfecties precies werken, kun je deze in de toekomst helpen voorkomen.

Candida is een vaginale schimmelinfectie die in de vagina of vulva voor kan komen. In de vagina komt een natuurlijke gist (De Candida Albicans) voor, maar als deze schimmel te hard groeit kan er een infectie ontstaan. Dit komt erg vaak voor; ongeveer 75% van alle vrouwen krijgt ten minste een keer in haar leven een schimmelinfectie. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt zelfs twee keer of vaker tijdens haar leven te maken met een schimmelinfectie.

Als je op dit moment last hebt van een vaginale schimmelinfectie, dan heb je waarschijnlijk last van jeuk in en/of rond je vagina. Dit kan gepaard gaan met zwellingen, roodheid of een branderig gevoel in de vagina of vulva, een rauw gevoel, pijn tijdens de seks of tijdens het plassen of huiduitslag op de vagina. Dit kan ook samen gaan met een dikke, witte afscheiding die op kwark lijkt. In tegenstelling tot afscheiding die door SOA’s wordt veroorzaakt zou deze afscheiding niet moeten stinken.

Kun je een vaginale schimmelinfectie krijgen door seks te hebben?

Veel mensen geloven dat een vrouw een schimmelinfectie kan ontwikkelen als ze seks heeft met een man, maar dat is niet waar. Ook vrouwen die geen seks met mannen hebben kunnen een vaginale schimmelinfectie oplopen. In de meeste gevallen ontwikkelt een schimmelinfectie zich als het immuunsysteem zwak is. Als je overwerkt of moe bent kun je een hoger risico hebben op het ontwikkelen van een schimmelinfectie. Als je net ziek bent geweest en/of een antibioticakuur hebt ondergaan, kun je ook vatbaarder zijn voor een schimmelinfectie. Ook een slecht eetpatroon, diabetes of een zwangerschap kunnen de kans op een schimmelinfectie vergroten.

Een vaginale schimmelinfectie is géén SOA, ondanks dat de symptomen op die van een aantal SOA’s lijken. Als je echter aan je vagina hebt gekrabd vanwege de jeuk die veroorzaakt wordt door de schimmelinfectie, kun je de huid beschadigd hebben, waardoor je een verhoogd risico loopt op een SOA, omdat de virussen en bacteriën die SOA’s veroorzaken op die manier makkelijker in je bloedsomloop terecht kunnen komen. Dit is vooral van toepassing op HIV/AIDS, wat zich verspreidt als lichaamsvloeistoffen met elkaar in contact komen. Een wondje op de huid, hoe klein ook, vergroot dit risico. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die vaak last hebben van schimmelinfecties een groter risico lopen op HIV/AIDS, zeker als deze vrouwen weinig kennis hebben van het voorkomen van SOA’s.

Is een vaginale schimmelinfectie besmettelijk?

Een mannelijke bedpartner zal het risico op een schimmelinfectie niet vergroten, maar sommige seksuele activiteiten zouden wel het risico kunnen vergroten. Orale seks kan het risico op een schimmelinfectie bij een vrouw vergroten. De schimmelinfectie zelf wordt hier niet door veroorzaakt, maar vrouwen die gevoeliger zijn voor schimmelinfecties kunnen door dit soort contact een infectie oplopen.

Mannen die schimmels in hun lichaam hebben zullen het risico dat een vrouw een schimmelinfectie oploopt niet vergroten en mannen lopen zelden een schimmelinfectie op door seksueel contact met een vrouw die een schimmelinfectie heeft. Als je je zorgen maakt over het ongewild verspreiden van je schimmelinfectie, dan kun je altijd een condoom gebruiken om dat risico nog verder te verkleinen. Ongeveer 15% van de mannen die seks hebben met een vrouw die een schimmelinfectie heeft, ontwikkelt zelf een onprettige schimmelafscheiding. Dit risico ligt iets hoger voor mannen die niet zijn besneden. Lesbische koppels zouden een verhoogd risico kunnen hebben op het verspreiden van schimmelinfecties, maar hier is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Als je partner symptomen van een schimmelinfectie begint te vertonen, moedig hem of haar dan aan om naar de dokter te gaan, zodat deze kan bepalen of de symptomen inderdaad het resultaat zijn van een schimmelinfectie. Bovendien kan er dan begonnen worden met de behandeling van de infectie. Schimmelinfecties zijn voor de meeste mensen geen ernstig probleem, afgezien van het ongemak dat door de infectie wordt veroorzaakt.

Kun je seks hebben met een vaginale schimmelinfectie?

Tenzij seks pijn doet of onprettig voelt, kun je prima seks hebben als je een vaginale schimmelinfectie hebt. Deze infectie wordt niet verspreid door seksueel contact en het is dan ook zeer zeldzaam dat je de infectie doorgeeft aan je partner. In de meeste gevallen worden schimmelinfecties veroorzaakt door veranderingen in je vaginale milieu.

Als je op dit moment behandeld wordt voor een schimmelinfectie, dan wil je misschien even wachten met seks hebben totdat de behandeling is afgerond. Op deze manier kunnen de medicijnen rustig hun werk doen, zonder gestoord te worden door vreemde stoffen zoals bijvoorbeeld de sperma van je partner.

Hoe kun je een vaginale schimmelinfectie te voorkomen

Mensen met een zwak immuunsysteem lopen meer risico op schimmelinfecties. Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt en eet weinig suikers om deze symptomen te voorkomen. Eet meer voedsel met probiotica, zoals yoghurt, als je antibiotica gebruikt, om het risico op schimmelinfecties te voorkomen. Probeer ook zo min mogelijk strakke kleding te dragen, waaronder spijkerbroeken, om het risico op schimmelinfecties te verkleinen. Zorg ervoor dat je je goed afdroogt na het zwemmen en het douchen, want schimmels groeien het hardst in een warme, vochtige omgeving. Kom erachter waar je schimmelinfecties door getriggerd worden, zodat je deze factoren kunt vermijden. Als je toch een vaginale schimmelinfectie krijgt, dan kun je speciale medicijnen (meestal antibiotica) gebruiken om de infectie te behandelen, bijvoorbeeld zetpillen of crèmes.

Wil je verder lezen?

Hoe moet je jezelf vingeren? Dé ultieme handleiding!

Hoe moet je jezelf vingeren? Dé ultieme handleiding!

Op het internet, wat inmiddels helemaal overladen is met porno, is het lastig om correcte …

Hoe moet je een vrouw verwennen? 7 geile tips!

Hoe moet je een vrouw verwennen? 7 geile tips!

Een vrouw verwennen? Wat is de beste manier? Alles wat ervoor nodig is, is een …

error: Content is protected !!