Home Seks Pijn bij seks voor vrouwen: Oorzaken en oplossingen
Pijn bij seks

Pijn bij seks voor vrouwen: Oorzaken en oplossingen

Seks is bedoeld om fijn en intiem te zijn, maar voor sommige vrouwen is het soms helemaal geen aangenaam gevoel. Hoewel pijn bij seks vaak in verband wordt gebracht met verschillende aandoeningen kan het ook worden veroorzaakt door psychologische en emotionele problemen.

Milde pijn tijdens de seks is vaak niets ernstigs en je hoeft je hierover ook niet direct ongerust te maken. Sommige lichte pijn tijdens de seks kunnen worden veroorzaakt door kleine problemen, zoals een gebrek aan voorspel, te droge vagina of gewoon een slechte hoek tijdens de penetratie. Er kan natuurlijk ook sprake zijn van pijn als de seks te ruw is.

Wanneer de pijn echter intens of frequent is, moet je zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Het is veel beter om de oorzaak te achterhalen en te genezen omdat pijn geen natuurlijk gevoel is om te ervaren tijdens het hebben van seks.

De meest voorkomende oorzaken van pijn bij seks voor vrouwen

Als je vaak last hebt van pijn tijdens het vrijen met je partner en geen oplossing lijkt te werken, kan één van de volgende punten de oorzaak zijn:

Pijn bij seks #1: Gebrek aan vaginavocht

Onvoldoende smering is één van de belangrijkste oorzaken van pijn bij seks voor een vrouw en in veel gevallen voelen ook mannen ongemak wanneer ze niet gemakkelijk naar binnen kunnen glijden.

Het kan worden veroorzaakt door onvoldoende opwinding, mogelijk als gevolg van een gebrek aan voorspel, maar het kan ook worden veroorzaakt door een aantal andere factoren.

Sommige medicijnen zijn gekoppeld aan een verlaagde opwinding en hebben ook invloed op het niveau van je vochtigheid. Anticonceptie, geneesmiddelen tegen allergie, kalmerende middelen, antidepressiva en medicijnen voor een hoge bloeddruk kunnen voor een verminderde opwinding bij vrouwen zorgen.

Verminderde oestrogeen niveaus, na bijvoorbeeld de geboorte van een kind, terwijl je borstvoeding geeft of na de menopauze kunnen er ook voor zorgen dat je wat droger bent.

Als vochtigheid het probleem is, vraag dan aan je arts of er een verandering van medicatie mogelijk is en leg uit dat het resulteert in een onvermogen om te genieten van seks. Als dit niet door medicatie komt dan kan het ook door je leeftijd komen. Het kopen van een glijmiddel (op waterbasis) bij de drogist kan een enorm verschil maken in je seksuele ervaring en het kan de seks ook nog eens aangenamer en comfortabeler maken.

Pijn bij seks #2: Infectie of een ontsteking

Infecties zijn vaak voorkomende oorzaken van irritatie en pijn tijdens het vrijen. Ruwe seks is ook een factor die een ontsteking en zwelling in de vaginale holte kan veroorzaken en waardoor penetratie moeilijk is. Schimmelinfecties, of candida, komen heel regelmatig voor en kunnen leiden tot jeuk en een branderig gevoel tijdens de seks. Zelfs een urineweginfectie kan je een onaangenaam, tintelend en branderig gevoel geven tijdens het vrijen.

Pijn bij seks #3: Trauma, letsel of een operatie

Pijn bij seks kan ook worden veroorzaakt door een trauma of een letsel na een ongeval of een operatie, zoals een operatie aan je bekken of een fractuur. Episiotomie, een spoedoperatie waarbij de grootte van het geboortekanaal tijdens de bevalling wordt aangepast, wordt ook beschouwd als een soort trauma dat uiteindelijk kan leiden tot pijn bij seks. Vrouwenbesnijdenis, hoewel dit minder vaak voorkomt in de westerse wereld, kan ook leiden tot ondraaglijke pijn tijdens het vrijen.

Behandelingen van kanker, met inbegrip van chemotherapie en bestraling, kunnen ook invloed hebben op de sensaties in de vagina waardoor penetratie pijnlijk kan zijn. Een hysterectomie, of een andere operatie, kan ook leiden tot ongewenste gevoelens en pijnlijke momenten.

Pijn bij seks #4: Ziekte of een aandoening

Een scala aan ziekten en ernstige gezondheidsproblemen kunnen seks een minder aangename bezigheid maken. Ontstekingsziekten aan de bekken, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een baarmoederverzakking, retroversie van de baarmoeder, een blaasontsteking, vleesbomen, het prikkelbare darm syndroom, cysten, endometriose en aambeien zijn nog maar een paar boosdoeners die ernstige pijn kunnen veroorzaken tijdens het vrijen. Deze aandoeningen variëren van matig tot ernstig en vereisen vaak antibiotica om goed te kunnen genezen.

Vaginisme is een andere voorkomende aandoening die spierspasmen binnen de wanden van de vagina veroorzaakt en waar je ongelooflijke pijn van kunt krijgen. Als je niet op zoek gaat naar medische hulp kun je de waarschuwingssignalen missen waardoor het probleem alleen maar erger kan worden.

Pijn bij seks #5: Seksueel overdraagbare aandoeningen

Soa’s zijn een veel voorkomende oorzaak van pijn bij seks en de symptomen van de ziekte kunnen, als je het niet behandelt, ook worden versterkt door penetratie. Je kunt de ziekte ook overdragen aan je seksuele partner, waardoor het voor hem of haar net zo ongemakkelijk is om seks te hebben. Herpes, genitale wratten en HIV kunnen allemaal leiden tot pijn, maar de symptomen kunnen niet altijd in een vroeg stadium worden herkend.

Pijn bij seks #6: Een bevalling

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan voor een zeer moeizaam herstel en ongemakkelijke seks zorgen. Bovendien kan seks te kort na de bevalling (minder dan 6 weken) echt pijnlijk zijn omdat het vaginale kanaal (het geboortekanaal) nog niet goed genezen is.

Soms wordt de vaginale opening van een vrouw ingesneden om een grotere opening voor de baby te maken en dit vereist voldoende genezingstijd om een infectie of andere complicaties te voorkomen. Het is belangrijk om minimaal 6 weken, of net zo lang als door je arts wordt aanbevolen, te wachten voordat je de seks na je bevalling weer oppakt. Je moet het tijdens de seks weer rustig opbouwen totdat alles weer normaal voelt.

Pijn bij seks #7: Psychologische en emotionele oorzaken

Er zijn nogal wat emotionele en psychologische oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de seks ongemakkelijk wordt. Stress is een factor die de spieren in het bekken verkrampt en dit kan ongemakkelijk voelen en moeilijkheden veroorzaken tijdens de penetratie. Een diepgewortelde onzekerheid, depressie, angst, weinig eigenwaarde, een verkeerd beeld over je lichaam, relatieconflicten of bang zijn voor intimiteit zijn ook mogelijke oorzaken.

Seksueel misbruik op een bepaald moment in je leven kan ervoor zorgen dat je seks niet meer als een intiem en veilig handelen met wederzijds goedvinden tussen twee mensen ziet. De emotionele trauma’s als gevolg van seksueel misbruik kunnen tijdens het hebben van seks fysieke symptomen veroorzaken. Het hebben van angst geassocieerd met seks kan er ook toe leiden dat je bekkenbodemspieren aanspannen wat vaak voor ongemak tijdens de penetratie zorgt.

Als je het gevoel hebt dat seks pijnlijk voor je is als gevolg van een emotionele of psychologische kwestie, dan kan een therapeut in staat zijn om je te helpen met het probleem, zodat je later weer kunt genieten van de geneugten van seks.

Onthoud goed: je bent niet alleen!

Pijn bij seks is geen ongewone ervaring. Veel vrouwen ervaren op een bepaald punt in hun leven pijn tijdens het vrijen. Sommige oorzaken van pijn bij seks kunnen tijdelijk zijn, terwijl anderen oorzaken ernstig of zelfs fataal kunnen zijn indien ze onbehandeld blijven.

Het is belangrijk om precies te weten wat er in je lichaam gaande is en medische hulp te vragen als er enige vorm van pijn is.

Te lang wachten met een behandeling kan leiden tot potentieel verwoestende gevolgen en het is essentieel dat je ook regelmatig een afspraak maakt met je gynaecoloog. Een volledig lichamelijk onderzoek kan nodig zijn om ervoor te zorgen dat een infectie, die actief was en waarvoor je behandeld bent, je bloed heeft verlaten.

Het belangrijkste is dat je je beseft dat je niet alleen bent en dat je de problemen kunt overwinnen waardoor je weer in staat bent om te genieten van seks zoals dat zou moeten zijn. Het is geen schande om hulp te zoeken voor de problemen die zich voordoen in je seksleven. Seksuele intimiteit is natuurlijk en iets heel moois dus zorg ervoor dat je op zoek gaat naar een oplossing als je last hebt van ongemak.

Seks mag nooit een pijnlijke of traumatische ervaring zijn. Als je echter toch pijn of ongemak tijdens het hebben van seks voelt, maak dan een afspraak met je huisarts of gynaecoloog.

Pijn bij seks hoef je beslist niet te accepteren!

Wil je verder lezen?

Hoe moet je jezelf vingeren? Dé ultieme handleiding!

Hoe moet je jezelf vingeren? Dé ultieme handleiding!

Op het internet, wat inmiddels helemaal overladen is met porno, is het lastig om correcte …

Hoe moet je een vrouw verwennen? 7 geile tips!

Hoe moet je een vrouw verwennen? 7 geile tips!

Een vrouw verwennen? Wat is de beste manier? Alles wat ervoor nodig is, is een …

error: Content is protected !!