Home Seks Geen zin in seks: Wat is er aan de hand?
geen zin in seks

Geen zin in seks: Wat is er aan de hand?

Geen zin in seks, oftewel een laag libido, is een veel voorkomend seksueel probleem. Om het te kunnen behandelen, en weer te kunnen genieten van seks, moet eerst de oorzaak van een laag libido vastgesteld worden.

Het missen van de vonk, die je relatie goed en spannend maakt en waardoor je ook kunt genieten van seks, is een veel voorkomende seksuele disfunctie bij vrouwen. Het komt minder vaak voor dat mannen geen zin in seks hebben.

Studies hebben aangetoond dat meer dan 30% van de jonge en middelbare vrouwen vaak langere perioden doormaken dat ze geen zin in seks hebben. In de meeste gevallen is het een tijdelijke fase, maar soms is het nodig om psychoseksueel of medisch advies van deskundigen te krijgen.

Helaas is het niet gemakkelijk om dit probleem op te lossen, vooral omdat er zo veel onderliggende factoren kunnen zijn, die leiden tot een laag libido. Geef de moed niet op, want er zijn altijd dingen die je kunt doen. En anders kan een medische behandeling altijd nog helpen.

Een laag libido heeft voor verschillende mensen verschillende oorzaken. Laten we eens kijken naar het lage libido bij mannen en bij vrouwen.

Voor vrouwen: waarom heb ik geen zin in seks?

Geen zin in seks is één van de meest voorkomende seksuele problemen bij vrouwen. Een laag libido kan betekenen dat je geen zin hebt om te masturberen, geen zin hebt in seks, weinig of geen seksuele fantasieën hebt, en bezorgd bent over het ontbreken van een goede seksuele drift. Verschillende sekstechnieken en veranderingen in je levensstijl kunnen je helpen om dit te verbeteren, maar het is belangrijk om eerst de oorzaak van de problemen te identificeren. Hier zijn enkele van de redenen waarom sommige vrouwen geen zin in seks hebben:

Fysieke problemen

Verschillende fysieke veranderingen, ziekten en het gebruik van medicijnen kunnen een laag libido bij vrouwen veroorzaken. Andere fysieke oorzaken zijn de volgende:

 • Pijn bij seks of het onvermogen om een orgasme te bereiken kan het verlangen van een vrouw naar seks negatief beïnvloeden.
 • Het gebruik van antidepressiva, antihypertensiva en medicijnen tegen epileptische aanvallen kunnen het libido verlagen.
 • Bepaalde niet-seksuele ziekten zoals diabetes, artritis, kanker, coronaire hartziekten, hoge bloeddruk en neurologische stoornissen kunnen je zin in seks verminderen.
 • Drugs, zoals cocaïne, heroïne en marihuana, kunnen het libido verlagen.
 • Genitale chirurgie kan invloed hebben op je seksuele functie en het vermindert vaak ook het verlangen naar seks.
 • Fluctuerende hormonen kunnen het verlangen van een vrouw naar seks veranderen. Dit gebeurt meestal na de menopauze, wanneer de oestrogeen-niveaus van een vrouw dalen. Het leidt ook tot vaginale droogheid en pijnlijke geslachtsgemeenschap, wat vaak ook een lager libido kan veroorzaken. Er vinden ook tijdens de zwangerschap veranderingen in de hormonen van een vrouw plaats. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben vaak ook veranderde niveaus van hormonen, waardoor ze geen zin in seks kunnen hebben.

Psychologische en relationele problemen

Specifieke psychologische problemen zoals angst, stress, een laag zelfbeeld, geen zelfvertrouwen en een geschiedenis van seksueel misbruik kunnen op een negatieve manier invloed hebben op de sex drive van een vrouw. Andere relatieproblemen, die de emotionele toestand beïnvloeden, kunnen ook voor verminderde zin in seks zorgen. Dit kan onder andere komen door onopgeloste conflicten, slechte communicatie, misbruik van vertrouwen en ontrouw.

Voor mannen: waarom heb ik geen zin in seks?

Zoals ik al eerder heb gezegd, is het vrij ongebruikelijk dat mannen een laag libido hebben, maar het komt natuurlijk wel voor. Een erectiestoornis blijft bij mannen het meest voorkomende seksuele probleem. Op elke 25 mannen met erectiestoornissen is er slechts één met een laag libido. Dit betekent dat één persoon eigenlijk geen seksuele verlangens heeft, maar dat het wel mogelijk voor hem is om een erectie te bereiken.

Veroudering is een van de factoren, maar er zijn uitzonderingen, want sommige oudere mannen hebben nog een heel actief seksleven. Sommige mannen verliezen hun seksuele interesse volledig.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom mannen een laag libido ervaren:

 • Psychologische problemen: angst en stress kunnen invloed hebben hebben op iemands seksuele verlangen. Andere psychologische kwesties, in verband met familie en relaties, kunnen net zo goed voor seksuele problemen zorgen.
 • Medische problemen: een lage sex drive komt vaak voor bij mensen met diabetes. Andere aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, obesitas en een te hoog cholesterol, hebben ook een negatief effect op de seksuele gezondheid. Ook een aantal remedies tegen haaruitval, HIV-medicijnen en vele andere medicijnen kunnen een negatieve invloed hebben op het libido van de man.
 • Hormonale problemen: testosteron regelt bij zowel mannen als vrouwen de seksuele drift en een verlaging van de testosteronspiegel heeft invloed op je verlangen naar seks. Als mannen ouder worden dalen deze niveaus, maar bepaalde medicijnen en chronische ziekten kunnen het testosteron ook verlagen. Andere hormonale problemen, zoals een traag werkende schildklier of in zeldzame gevallen hoge niveaus van prolactine, kunnen ook leiden tot een laag libido.

Wat kun je doen als je geen zin in seks hebt?

Gezonde veranderingen in je levensstijl zullen ook voor een verandering in je seksleven zorgen. Hier zijn enkele suggesties voor mensen met een laag libido:

 • Doe aan lichaamsbeweging: actief blijven zal voor een verbetering van de bloedcirculatie zorgen, je stemming veranderen en ook je libido verbeteren. Zowel krachttraining als cardio oefeningen zijn zeer effectief.
 • Beheers je stress: leren omgaan met financiële stress, stress op je werk en de problemen in je dagelijkse leven, zullen je libido verbeteren.
 • Wees open naar je partner toe: leer om je gevoelens met je partner te delen om zo een betere emotionele band te krijgen, wat zeker ook jullie seksleven zal verbeteren.
 • Wees innovatief: Steeds weer dezelfde programma in bed kan een beetje saai worden – probeer innovatief te zijn met je seksuele posities, tijd en plaats, om de dingen weer wat spannender te maken. Je kunt zelfs nieuwe erotische films en literatuur verkennen en je fantasieën samen met je partner laten uitkomen.
 • Anticipeer: het idee van spontane seks is geweldig, maar soms is het beter om te anticiperen en je partner te laten weten dat je wilt dat jullie wat plezier hebben vanavond. Plan dingen beter – je kunt geschikte muziek afspelen, een geschenk aan je partner geven en intiem zijn.

Speciaal voor vrouwen

Nogmaals, de behandeling ligt in het identificeren van wat de seksuele problemen veroorzaakt. Als antidepressiva het probleem veroorzaken, kan je arts de behandeling misschien veranderen om je libido weer te verbeteren.

Om emotionele problemen op te lossen, kan het verstandig zijn om samen met een seksuoloog te kijken wat de mogelijkheden zijn. Deze kent specifieke technieken en oefeningen om stelletjes weer een actief seksueel leven te geven.

In het geval dat te lage niveaus van oestrogeen het libido van een vrouw beïnvloeden, kunnen de oestrogeen-niveaus door middel van een pleister, medicatie of gel worden verhoogd. Een arts kan ook een vaginale crème met oestrogeen voorschrijven. Dit is om de bloedtoevoer naar de vagina te verbeteren. In sommige gevallen wordt er, om een laag libido te behandelen, een combinatie van oestrogeen en progesteron gebruikt.

Speciaal voor mannen

Om een geschikte behandeling te kunnen vinden, is het belangrijk om uit te zoeken wat het lage libido veroorzaakt. Sekstherapie is de juiste keuze wanneer het probleem psychologisch is. Om de testosteron-niveaus te corrigeren, als dat nodig is, kunnen mannen testosteronsupplementen gebruiken of kiezen voor een gel of pleisters, die ze moeten aanbrengen op de huid.

Het probleem kan ook worden veroorzaakt door lage dopamine-niveaus, wat kan worden opgelost met medicatie die de dopamine-niveaus verhogen. Vergeet niet dat deze medicijnen wel bijwerkingen kunnen hebben.

Laatste advies

Geen zin in seks wil beslist niet zeggen dat je de seks voor de rest van je leven kunt vergeten. Een laag libido is vaak tijdelijk. Maar dat wil niet zeggen dat je alleen maar af hoeft te wachten tot het weer over gaat.

Onderneem actie om je plezier in lekkere seks weer terug te krijgen. Neem contact op met een seksuoloog, een psychotherapeut, laat je onderzoeken, vraag naar medicatie. Er zijn heel veel mogelijkheden, maar jij moet het voortouw nemen.

En wees gerust: Je bent niet de enige. Geen zin in seks komt veel vaker voor dan je denkt!

Wil je verder lezen?

Hoe moet je jezelf vingeren? Dé ultieme handleiding!

Hoe moet je jezelf vingeren? Dé ultieme handleiding!

Op het internet, wat inmiddels helemaal overladen is met porno, is het lastig om correcte …

Hoe moet je een vrouw verwennen? 7 geile tips!

Hoe moet je een vrouw verwennen? 7 geile tips!

Een vrouw verwennen? Wat is de beste manier? Alles wat ervoor nodig is, is een …

error: Content is protected !!