Home Seks Hoe moet je een condoom omdoen? Een duidelijke uitleg!
Hoe moet je een condoom omdoen?

Hoe moet je een condoom omdoen? Een duidelijke uitleg!

Een condoom omdoen is altijd een lastig moment, zeker als jullie vreselijk geil zijn en en eigenlijk niet kunnen wachten. In alle haast probeer je een condoom uit de verpakking te halen en zo snel mogelijk om te doen. Maar juist door die haast, kan er helaas heel veel mis gaan.

Het is een beter idee om vooraf hiermee te oefenen. Koop een pakje condooms, of ‘leen’ er eentje van je vader. Alleen op die manier raak je bekend met het condoom omdoen en maak je geen fouten tijdens het vrijen. Want geloof me: Een condoom omdoen is heel erg gemakkelijk, maar je moet je wel aan een aantal veiligheidsregeltjes houden.

Door veilig te vrijen, kun je jezelf beschermen tegen een ongeplande zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), waaronder HIV. Dit betekent dat je altijd een condoom moet gebruiken, maar eerst is het een goed idee om te weten hoe een condoom omdoen precies werkt, en wat je kunt doen als er iets misgaat.

Hoe werken condooms?

Er is een breed scala aan mannencondooms én vrouwencondooms verkrijgbaar. Deze kunnen van elkaar verschillen in dikte, textuur, materiaal, grootte, kleur en smaak. Zij werken door het vormen van een barrière tussen de penis en de anus, de vagina of de mond. Dit voorkomt dat er vloeistoffen (bloed, sperma of lichaamsvocht) wordt overgebracht op/in een andere persoon.

De meest populaire soort condooms wordt gemaakt van dun latex (rubber). Als je echter gevoelig voor latex bent, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor condooms van polyurethaan.

Wat is een condoom?

Condooms kunnen je beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) en ze kunnen worden gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. Een mannelijk condoom wordt voor de seks over de stijve penis van de man geschoven. Condooms worden ook wel “rubbertjes”, “kapotjes” of “regenjasje” genoemd.

Condooms zijn gemaakt van latex (rubber), polyurethaan of schapendarm. Terwijl de condooms die gemaakt zijn van latex en polyurethaan helpen bij het voorkomen van de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), zoals HIV, doen de condooms gemaakt van schapendarm dat niet.

Het mannelijke condoom is een barrièremethode van anticonceptie. Een condoom is, naast sterilisatie, de enige mannelijke methode van anticonceptie. Om een zwangerschap echt effectief te voorkomen, kun je een condoom samen met een andere vorm van anticonceptie zoals hormonale anticonceptie, een spiraaltje, een diafragma met een zaaddodend middel of een andere vrouwelijk condoom gebruiken.

Wanneer moet je een condoom omdoen?

Je moet tijdens een seksuele activiteit, waar je mogelijk een risico op het delen van lichaamsvloeistoffen loopt, een condoom omdoen. Het belangrijkste doel van andere anticonceptiemiddelen zoals de pil of de prikpil is om een zwangerschap te voorkomen, maar ze zullen het overdragen van een SOA niet voorkomen.

Hoe goed werken condooms in het voorkomen van een zwangerschap?

Het mannelijke condoom heeft, bij slordig gebruik, een foutpercentage van 18%. Dit betekent dat onder alle paren die condooms gebruiken er 18 van de 100 vrouwen zwanger raken. Onder paren die de condooms perfect gebruiken, worden er slechts 2 vrouwen op de 100 zwanger.

De meest voorkomende oorzaak dat er iets misgaat, naast niet elke keer een condoom gebruiken, is dat het condoom knapt of gedeeltelijk of in zijn geheel van de penis afglijdt. Het afglijden van het condoom komt vaker voor dan scheuren en dit gebeurt meestal wanneer een condoom te groot is, of dat de man zich pas terugtrekt als de penis zijn erectie al helemaal verloren heeft.

Hoe goed kan condoom omdoen een SOA voorkomen?

Mannelijke condooms verminderen het risico op verspreiding van seksueel overdraagbare infecties, met inbegrip van het human immunodeficiency virus (HIV). Condooms worden vaak door stellen naast een andere methode van anticonceptie (zoals bijvoorbeeld de pil) gebruikt om het risico op een SOA te verminderen. Voor de beste bescherming gebruik je een condoom tijdens vaginale, orale of anale seks.

‘Natuurlijke’ condooms of condooms gemaakt van schapendarm zijn net zo effectief als condooms van latex of polyurethaan in het voorkomen van een zwangerschap, maar ze zijn niet effectief tegen een SOA omdat de kleine openingen in het dierlijk weefsel mogelijk organismen kunnen laten passeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van condooms?

Voordelen

 • Zij zijn de meest effectieve bescherming tegen SOA’s.
 • Ze hebben zowel voor de vrouw als voor de man geen invloed op de toekomstige vruchtbaarheid.
 • Ze worden alleen gebruikt ten tijde van de geslachtsgemeenschap.
 • Ze zijn veilig te gebruiken voor vrouwen die borstvoeding geven.
 • Ze zijn minder duur dan hormonale methoden van anticonceptie.
 • Ze zijn overal zonder recept verkrijgbaar.
 • Ze kunnen helpen bij het voorkomen van een vroegtijdige zaadlozing bij de man (premature ejaculatie).

Nadelen

 • Sommige mensen schamen zich om condooms te gebruiken of hebben het gevoel dat het condoom het voorspel of de geslachtsgemeenschap onderbreekt.
 • Beide partners moeten comfortabel zijn met het gebruik van een condoom en bereid zijn om, elke keer als ze seks hebben, dit te gebruiken.
 • Condooms kunnen de seksuele sensatie verminderen, maar dit is heel miniem.
 • Sommige mensen zijn allergisch voor latex (rubber). Deze paren moeten condooms van polyurethaan (kunststof) gebruiken.
 • Condooms kunnen knappen, scheuren of lekken.

De kans dat er iets misgaat bij barrièremethoden is groter dan bij de meeste andere methoden van anticonceptie. Het gebruik van een extra methode van anticonceptie is een goede back-up maatregel voor het geval dat een condoom scheurt. Als een condoom scheurt en je geen andere anticonceptiemethode gebruikt, kun je noodanticonceptie gebruiken om te voorkomen dat er een zwangerschap ontstaat.

Waar koop je condooms?

Condooms kun je zonder recept of een bezoek aan een arts verkrijgen. Condooms worden verkocht in drogisterijen, klinieken voor gezinsplanning en op vele andere plaatsen, met inbegrip van automaten in een aantal openbare toiletten. Er zijn veel verschillende soorten condooms. Sommige condooms zijn ingesmeerd met een glijmiddel, sommige zijn geribbeld en de meesten hebben een ‘extra topje’ voor het opvangen en vasthouden van het sperma. Je kunt condooms ook in verschillende maten kopen.

Als je écht anoniem condooms wilt kopen, kun je het beste naar een condoomautomaat bij een drogisterij gaan. Deze automaten hangen altijd buiten, en voor een paar euro kun je dan een klein doosjes met 2 goede condooms kopen.

Wat moet je weten over het kopen en het bewaren van condooms?

 • Koop condooms die voldoen aan de veiligheidsnormen.
 • Condooms worden gemaakt van latex (rubber), polyurethaan of van schapendarm. Terwijl de condooms van latex en polyurethaan helpen bij het voorkomen van de verspreiding van SOA’s zoals HIV doen condooms gemaakt van schapendarm dat niet.
 • Houd het condoom verpakt in de originele verpakking totdat je het gaat gebruiken. Bewaar het op een koele, droge plek en nooit in direct zonlicht. Controleer voor gebruik de vervaldatum op de verpakking.
 • Bewaar geen rubber (latex) condooms voor langere tijd in het handschoenenkastje of op andere hete plekken. Warmte maakt het latex zacht en dit verhoogt de kans dat het condoom zal scheuren.
 • Gebruik, ongeacht hun vervaldatum, geen condooms in beschadigde verpakkingen of condooms die duidelijke tekenen van veroudering, zoals broosheid, kleverigheid of verkleuring vertonen.

Hoe moet je een condoom omdoen?

Een condoom is minder effectief als de penis, voordat het condoom wordt omgedaan, de vagina of de anus raakt of indien het afglijdt tijdens de seks. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om een condoom te gebruiken met een glijmiddel om de seks comfortabeler te maken, maar nog belangrijker is dat dit helpt voorkomen dat condooms scheuren.

Als het de eerste keer is dat jullie een condoom omdoen, is het verstandig om vooraf eens te oefenen hoe je een condoom kunt omdoen. Dit kan je ook helpen om je zelfverzekerder te voelen als je het samen met een sekspartner gaat gebruiken.

Je vindt ook instructies op de verpakking maar over het algemeen moet je deze regels volgen als jullie een condoom omdoen:

 • Controleer of het condoom niet over datum en in een goede staat is en een CE-merkteken heeft – dit betekent dat ze zijn getest volgens de Europese veiligheidsnormen.
 • De man moet voordat het condoom om gedaan kan worden een erectie hebben. Doe het condoom altijd om voordat de penis de genitaliën van een vrouw of een andere man raakt.
 • Scheur de verpakking voorzichtig open, zodat er minder kans is op beschadiging van het condoom. Er staat meestal een pijl op de verpakking om je te helpen in welke richting je de verpakking moet openen. Vermijd het gebruik van je tanden en wees voorzichtig met scherpe nagels of sieraden.
 • Condooms zitten opgerold in de verpakking en moeten bovenop een stijve penis worden geplaatst. Sommige mannen willen graag een beetje extra glijmiddel gebruiken om het gemakkelijker af te kunnen rollen. Als je dit doet, gebruik dan een glijmiddel op waterbasis in plaats van Vaseline, handcrème of iets dat olie bevat – deze middelen kunnen het condoom laten scheuren.
 • Tussen duim en wijsvinger knijp je het topje van het condoom dicht voordat je begint om het naar beneden te rollen langs de basis van de penis. Door dit te doen voorkom je eventuele luchtbellen wat tot wrijving zou kunnen leiden en waardoor het condoom zou kunnen scheuren. Het zal je ook helpen bepalen of het condoom op de juiste manier om de penis zit. Kijk dus goed welke kant van het condoom je gebruikt. Zorg ervoor dat het rolletje aan de buitenkant zit, anders gaat het niet lukken om deze om de penis af te rollen.
 • Met je ene hand knijp je dus het topje van het condoom dicht en hou je het vast. Pak met je andere hand het condoom aan de onderzijde vast en rol het condoom zo ver mogelijk naar beneden. Als het op de juiste wijze om de penis zit zal het gemakkelijk naar beneden rollen (of je kunt de textuur aan de buitenkant van het condoom voelen als deze geribbeld is). Controleer of het condoom goed om de penis zit. Als je niet helemaal zeker bent, gebruik dan een nieuw condoom en probeer het opnieuw. Dit is belangrijk, zelfs als de man niet heeft geejaculeerd omdat er nog sperma op de penis (voorvocht) kan zitten.
 • Haal het condoom pas van je penis af als deze volledig is teruggetrokken uit de vagina (of de anus) en terwijl de penis nog stijf is. Leg een knoop in het uiteinde van het condoom, doe het terug in de open verpakking en gooi het weg in een afvalbak (gooi het niet in het toilet omdat dit voor verstopping kan zorgen).
 • Gebruik altijd een nieuw condoom als je weer nieuwe seks hebt. Dit geld zowel voor vaginale seks, als voor anale seks.

Let op: Sommige mannen gebruiken twee condooms tegelijkertijd, voor het geval er eentje scheurt. Dit werkt averechts, want dit kan wrijving veroorzaken en vergroot uiteindelijk de kans op scheuren of afglijden.

Hoe moet je een condoom omdoen? Een infographic van Seks&zo!

Wat moet je doen als een condoom scheurt?

Condooms zijn zeer effectief als ze consistent en correct worden gebruikt, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat ze zullen scheuren. Het dragen van een condoom is echt belangrijk, maar als een condoom knapt, scheurt of afglijdt, knijp er dan zoveel sperma uit als je kunt en vermijd het wassen in je vagina of anus (douchen) aangezien dit een infectie verder kan verspreiden of irritatie kan veroorzaken.

Je dient altijd een condoom te gebruiken; ook tijdens orale seks. Het risico op HIV is laag, maar dit risico wordt verhoogd als er sprake is van snijwonden, zweren of een ontsteking op de penis van de man of in of rond de vagina van de vrouw, als je een keelontsteking hebt of als er sprake is van wondjes of een bloeding in je mond.

De meeste artsen adviseren om na ongeveer tien dagen na de onbeschermde seks of als een condoom is gescheurd een SOA-test te laten doen of eerder als je je zorgen maakt over eventuele symptomen en dan weer ongeveer drie maanden later. Dit is omdat verschillende SOA’s op verschillende tijdstippen worden waargenomen. In de tussentijd moet je seksueel contact vermijden of veilig vrijen door (jawel…) het gebruiken van een condoom.

Wat moet je doen als het condoom scheurt en je partner HIV-positief is?

Als het condoom scheurt en je weet dat je seks hebt met iemand die HIV heeft of zijn of haar HIV-status niet kent, moet je zo snel mogelijk een arts bezoeken. Er zal je dan waarschijnlijk een post-exposure profylaxe (PEP) behandeling worden aangeraden. Dit is een maand lang een behandeling met antiretrovirale geneesmiddelen (ARV’s) die je kans om HIV-positief te worden kan verminderen.

PEP heeft een hoog slagingspercentage; het is echter geen vervanging voor condooms. PEP is een krachtig medicijn dat bijwerkingen heeft en het is niet voor iedereen een optie.

Condoom omdoen: Hoe maak ik dit bespreekbaar?

Sommige mensen vinden het, vooral in de beginfase van een relatie, gênant om over het onderwerp van het gebruik van condooms te beginnen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat de andere persoon niet anders zal denken over het hebben van veilige seks en als ze dat wel doen, is het de moeite waard om jezelf af te vragen of het wel de juiste persoon is om mee te vrijen.

Praten over condooms met je partner wil niet zeggen dat je ze niet vertrouwt – het is zowel voor hen als voor jou belangrijk. Wees vastberaden en vol vertrouwen over je beslissing en wees voorbereid op alle excuses die je te horen kunt krijgen. Als iemand van je houdt, en je respecteert, zullen ze het prima vinden om te genieten van seks en zich op hetzelfde moment veilig voelen.

Wil je verder lezen?

Hoe moet je jezelf vingeren? Dé ultieme handleiding!

Hoe moet je jezelf vingeren? Dé ultieme handleiding!

Op het internet, wat inmiddels helemaal overladen is met porno, is het lastig om correcte …

Hoe moet je een vrouw verwennen? 7 geile tips!

Hoe moet je een vrouw verwennen? 7 geile tips!

Een vrouw verwennen? Wat is de beste manier? Alles wat ervoor nodig is, is een …

error: Content is protected !!