Home Relatie Waarom gaan mannen vreemd?
Waarom gaan mannen vreemd

Waarom gaan mannen vreemd?

Ik ging er altijd vanuit dat mannen veel vaker vreemdgaan dan vrouwen. Mettertijd ben ik me gaan afvragen wie er vaker vreemdgaat, omdat ik zo vaak gezien en gehoord heb dat ook vrouwen vreemdgaan.

Daardoor ben ik me af gaan vragen of mannen echt vaker vreemdgaan dan vrouwen, zoals het stereotype doet vermoeden, en of wat ik aannam als de waarheid wel echt waar is. Is het waar dat het niet alleen de mannen zijn die hun relaties kapot maken door zich niet aan hun huwelijksbeloftes te houden?

En als je logisch nadenkt: Voor iedere man die vreemdgaat, is er ook een vrouw (als we uitgaan van een hetero stel). Dit kan natuurlijk een vrijgezel zijn, maar daar zitten ook vreemdgangers tussen.

Ik kwam erachter dat er een aantal hele specifieke redenen zijn waarom mannen en vrouwen vreemdgaan. Als je wilt weten wie er vaker vreemdgaan, dan zal je er eerst achter moeten komen waarom mensen überhaupt besluiten vreemd te gaan.

Laten we de statistieken over vreemdgaan eens bekijken

Volgens een paar statistieken geeft maar liefst 70% van de mannen toe weleens vreemd te zijn gegaan in een relatie. Schokkend genoeg zegt ook maar liefst 60% van de vrouwen dat weleens gedaan te hebben. Andere rapporten beweren dat dit getal voor zowel mannen als vrouwen dichter bij de 10 tot 20% ligt. Natuurlijk zitten er veel verschillen in statistieken, want de meeste mensen zullen beslist niet toegeven dat ze vreemdgaan, zelfs niet als de enquête anoniem is.

Maar wat wel duidelijk is: De getallen zijn voor zowel mannen als vrouwen vrijwel gelijk, en zijn in de afgelopen veertig jaar wel enorm gestegen. Wat zit er achter deze toename in mannen en vrouwen die vreemdgaan?

Recentelijk onderzoek van de Universiteit van Indiana heeft uitgewezen dat beide geslachten ongeveer even vaak vreemdgaan. Volgens de meest recente cijfers gaat zowel bij de mannen als bij de vrouwen ongeveer 20% weleens vreemd. Als je je nu zorgen maakt over de kans dat jouw partner een kijkje buiten de deur neemt, dan zijn de redenen waarom deze mensen vreemdgaan, veel belangrijker dan de statistieken zelf.

De redenen waarom mannen en vrouwen vreemdgaan verschillen wel heel erg. Weten wat de redenen zouden kunnen zijn dat je partner een scheve schaats rijdt kan je erbij helpen te voorkomen dat je partner ooit vreemdgaat.

Waarom komen mensen in de verleiding om vreemd te gaan?

Vreemdgaan komt in veel relaties voor. Er zijn mensen die in iedere relatie vreemdgaan, terwijl andere mensen langzaamaan in die situatie getrokken worden. Maar wat brengt mensen in de eerste plaats in de verleiding om vreemd te gaan?

Je hebt waarschijnlijk al je uiterste best gedaan om ervoor te zorgen dat het je partner aan niets ontbreekt op fysiek, emotioneel, mentaal en soms zelfs financieel gebied. Je hebt alles geprobeerd wat je partner voorstelde en soms zelfs nog meer dan dat.

Sterker nog, je dacht altijd dat jullie allebei gelukkig waren in jullie relatie… totdat je dat ene sms’je ziet, dat telefoongesprek opvangt of iemand zijn mond voorbijpraat, je dat vreemde parfum ruikt op de kleding van je partner of je je partner met iemand anders ziet knuffelen en zoenen. Opeens blijkt alles, wat je over je relatie dacht, fout te zijn. Alle zekerheden die je dacht te hebben, worden van het ene moment op het andere moment weggevaagd.

Waarom gaat iemand überhaupt vreemd, ongeacht wat je voor ze doet? Na het lezen van dit artikel hoef je je dat niet langer af te vragen. We zullen in dit artikel bespreken waarom mensen in de eerste plaats in de verleiding komen om vreemd te gaan.

#1 Bindingsangst

Eén van de meest opvallende redenen waarom mensen vreemdgaan is het feit dat iemand de relatie niet echt serieus neemt. Iemand is er niet klaar voor of wil zich simpelweg niet volledig aan één persoon binden. Het gevoel te hebben om vast te zitten of te settelen is niet prettig. Daarom wil iemand graag van zijn of haar vrijheid gebruik blijven maken door met anderen om te blijven gaan – Vaak ten koste van de partner, die zich meer emotioneel op de relatie heeft toegelegd.

#2 Nieuwsgierigheid

Er zijn ook mensen die wel aan hun partner toegewijd zijn, maar toch ergens onderweg in de verleiding komen om uit nieuwsgierigheid vreemd te gaan. Deze mensen vragen zich af hoe het voelt om de grenzen op te zoeken of vragen zich gewoon af hoe het zou zijn om met iemand van kantoor of een willekeurig persoon uit de kroeg te daten en het bed in te duiken. Misschien is het de aantrekkingskracht van het nieuwe of vreemde wat ze ertoe verleidt een keer te proberen hoe het is om vreemd te gaan, maar voor hen is het meer een uitdaging.

#3 Meer aandacht nodig

Misschien komen mensen wel in de verleiding om vreemd te gaan omdat ze een innerlijke drang hebben om (meer) aandacht van andere mensen te krijgen, zoals de lekkere barista bij de Starbucks die altijd nét dat beetje extra aan je drankje toevoegt met een gezellige boodschap op je beker, of die collega uit het kantoorhokje naast je waarmee je naar een conferentie in een andere stad gaat.

#4 Verwaarlozing

Het kan ook voorkomen dat een partner simpelweg verwaarloosd wordt. Als bepaalde behoeftes in een relaties genegeerd worden, dan raken mensen eerder in de verleiding om te gaan dwalen. Ze gaan misschien op zoek naar iemand anders om die leegte, die hun partner achterlaat, voor ze op te vullen. Deze mensen zijn echter vooral gefocust op de tekortkomingen van hun partner en zijn niet in staat om te zien wat ze aan zichzelf kunnen veranderen om hun relatie te verbeteren.

#5 Teleurstelling

Het kan ook gebeuren dat mensen een relatie beginnen met enorme, zo niet onrealistische, verwachtingen over de relatie en over de partner. Ze geloven bijvoorbeeld dat alles soepel zal verlopen en kunnen het daarom niet aan als er onvermijdelijke tegenslagen in de relatie voorkomen.

Mensen in deze situatie kunnen ook denken dat hun partner het helemaal is, om er vervolgens achter te komen dat hun partner ook, net als wij allemaal, tekortkomingen heeft. Deze eigenaardigheden worden dan irritaties en zorgen ervoor dat iemand op zoek gaat naar een ander, waarvan ze denken dat deze persoon wel aan hun verwachtingen van wat een partner of relatie zou moeten zijn, kan voldoen.

#6 Gebrek aan waardering

Door een ander gewaardeerd en erkend worden is één van de basisbehoeften van de mens, zeker in een romantische relatie. Hierdoor worden zowel de emotionele connectie als de intimiteit nog verder verdiept. Als iemand zich echter niet gewaardeerd en erkend voelt kan dit ervoor zorgen dat mensen uit elkaar groeien en hun band verbroken wordt.

#7 Gebrek aan intimiteit

Intimiteit is veel meer dan alléén maar seks. Naast het fysieke gedeelte bestaat intimiteit ook voor een groot deel uit het opbouwen en onderhouden van een emotionele band met je partner. Het gebrek aan emotionele intimiteit kan een belangrijke reden zijn voor iemand om in de verleiding te komen vreemd te gaan. Als mensen van nature een emotionele connectie nodig hebben, dan kan een emotioneel afstandelijke of niet-beschikbare partner ertoe leiden dat iemand op zoek gaat naar een ander om aan die leegte op te vullen.

#8 Slechte seks

Hoewel het kan voorkomen dat mensen seks met elkaar kunnen hebben zonder romantische hechting, is het onmogelijk om een romantische relatie te onderhouden als de seks slecht of volledig afwezig is. Als koppels in de slaapkamer niet voldoende bevredigd worden, dan kan dat een enorme rode vlag zijn voor vreemdgaan. Een van de partners kan op zoek gaan naar een manier om aan die seksuele behoefte te voldoen door iemand voor seks te betalen, met willekeurige mensen het bed in te duiken, of een volledige affaire aan te gaan met iemand die wel aan hun behoeftes kan voldoen.

#9 Groener gras

Er zijn mensen die er niet toe in staat zijn om de zelfvoldoening aan de kant te schuiven voor het geluk van een ander, een relatie of andere belangrijke lange-termijn-doelen. Dat is dan ook de reden dat ze waarschijnlijk vooral bezig zijn met wat ze zelf uit alle aspecten van hun leven kunnen halen, waaronder de relatie.

Dus als deze mensen het gevoel hebben dat ze niet uit hun huidige relatie kunnen halen wat ze willen, dan gaan ze op zoek naar een andere plek waar ze dat wel kunnen vinden, wat er dan in de realiteit vaak op neerkomt dat ze een relatie erbij beginnen, om zogezegd van twee walletjes te eten.

#10 Het verlangen om iets te bewijzen

Of het nu met hun ego te maken heeft of met hun gebrek aan zelfvertrouwen, voor sommige mensen is de drang om te bewijzen dat ze “nog steeds goed in de markt liggen” genoeg reden om vreemd te gaan. Soms is één partner gewoon niet genoeg voor deze persoon, of ze willen misschien aan zichzelf en aan andere mensen bewijzen dat ze echt nog wel aantrekkelijk zijn.

#11 De partner gaat achteruit

Voor de meer oppervlakkige personen onder ons kan het een reden zijn om vreemd te gaan als de partner wat in gewicht aankomt, begint te zeuren of minder aandacht aan het uiterlijk besteedt dan in het begin van de relatie. Ze vinden hun partner misschien niet meer aantrekkelijk en zijn om die reden op zoek naar iemand die ze wel aantrekkelijk vinden of die er beter uitziet dan de huidige partner.

#12 Onzekerheid

In een relatie zouden beide partners zich prettig moeten voelen met hun rol in elkaars leven en in de relatie. Als iemand zich, om wat voor reden dan ook, bedreigt voelt, ontstaat er een vechten-of-vluchten-scenario. Degene die in de verleiding komen om vreemd te gaan kiest in dat geval voor de “vlucht”-reactie. Ze ontvluchten de situatie in plaats van de problemen te bespreken om op die manier samen in de relatie te kunnen blijven groeien.

#13 Wraak

Er komt een moment in een relatie dat alles heel slecht gaat. Sommige mensen vinden het een goed idee om wraak te nemen door vreemd te gaan, of de andere partner nu vreemd is gegaan of er een enorme ruzie heeft plaats gevonden. Ze gaan ervan uit dat ze hun partner pijn kunnen doen door hen te bedriegen en achter hun rug om met andere mensen vreemd te gaan.

#14 Seksverslaving

Veel mensen die in de verleiding komen om vreemd te gaan, of misschien zelfs al vreemd zijn gegaan, zouden ook een seksverslaving kunnen hebben. Dit komt voor uit een innerlijke leegte die ook verantwoordelijk is voor drugs- of alcoholverslavingen, gokverslavingen of andere vormen van verslaving. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die een seksverslaving als excuus gebruiken voor hun ontrouw, maar een echte seksverslaving is een psychische aandoening die vele negatieve gevolgen kan hebben voor de relatie en voor de verslaafde persoon.

#15 Een uitweg

Als mensen zich verstikt voelen, gaan ze vaak op zoek naar een manier om adem te halen, of een andere uitweg. Vaak is dat door in het rond te gaan kijken, naar andere mensen dus. Op dat moment is vreemdgaan een hele aantrekkelijk optie omdat ze geen andere manier kunnen bedenken om hun relatie te beëindigen.

Ondanks het gevoel van zekerheid, comfort, genegenheid en liefde kunnen veel mensen nog steeds niet trouw blijven. De verleiding om met een ander vreemd te gaan blijft dan steeds de overhand krijgen. Als dat gebeurt, is het tijd om eens goed naar je relatie en jezelf te kijken. Speelt er een probleem in je relatie? Ben je veranderd? Is je partner veranderd? Verveelt je partner zich? Zit je vast in een sleur?

Door een kijkje te nemen in de verschillende problemen waar relaties of je partner last van kunnen hebben, zal het makkelijker worden om de rode vlaggen te herkennen en op die manier misschien zelfs je partner in toom te kunnen houden voordat ze een verkeerde keuze maken.

Er zijn misschien een heleboel redenen waarom mensen in de verleiding te komen om vreemd te gaan, maar hoe je het ook wendt of keert, je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je keuzes en acties, en datzelfde geldt voor je partner.

Waarom gaan mannen vreemd?

De meesten van ons gaan ervan uit dat een man vreemdgaat omdat hij niet gelukkig is in zijn huidige relatie. Dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat als een man met zijn hele hebben en houden van zijn vrouw houdt en ontzettend gelukkig met haar is, dan is het gebrek aan bevredigende seks nog steeds belangrijker dan zich aan zijn huwelijksbeloftes houden.

Natuurlijk geldt dit niet voor iedere man. Over het algemeen geldt echter dat hoe beter je op seksueel gebied voor je man zorgt, hoe kleiner de kans is dat hij vreemd zal gaan. Mannen gaan, gedreven door hun verlangen, op zoek naar een nieuwe seksuele ervaring om aan hun behoefte naar seksuele bevrediging te voldoen, ongeacht hoe gezond of ongezond zijn relatie is.

Mannen verschillen van vrouwen op het gebied van de berekendheid van de buitenechtelijke seks. Een vreemdgaande man is vaak maar naar één ding op zoek: seks. Hij is er dan ook niet vies van om een online datingprofiel aan te maken, onbekende vrouwen in de kroeg op te pikken voor een one-night-stand of online seks te hebben.

Omdat het puur en alleen over de seksuele bevrediging gaat, is een emotionele band nergens voor nodig. Mannen kunnen erg ver gaan om hun buitenechtelijke affaires geheim te houden en rollen van de ene affaire in de andere. Het gaat mannen er niet om met een ander gelukkig te worden, ze willen alleen maar een pleziertje.

Dit komt misschien een beetje generaliserend over, maar toch is het in veel gevallen zo. Het seksuele verlangen zit ingebakken in de genen van de mannen.

Waarom gaan vrouwen vreemd?

Je zult vaak zien dat vrouwen er beter in zijn om hun buitenechtelijke relatie te rechtvaardigen. Vrouwen die vreemdgaan doen dit vaak vanwege een emotionele band, niet vanwege de seks. Vaak is een seksuele relatie iets wat ontstaat uit het verlangen naar de aandacht en liefde waarvan ze het gevoel heeft dat die in haar huidige relatie ontbreekt.

De keuze van een vrouw om vreemd te gaan is vaak niet uit nieuwsgierigheid of erg berekenend. Ze ontwikkelt een emotionele band met een andere man en in sommige gevallen ontwikkeld zich daar ook seksuele aantrekkingskracht uit. Het zal niet vaak voorkomen dat een vrouw een datingprofiel aanmaakt om een man te vinden waar ze seks mee kan hebben. Het is waarschijnlijker dat ze een vriendschap ontwikkelt met een man op het werk en voordat ze het weten is er het verlangen om buitenechtelijke seks te hebben.

Vrouwen hebben ook de neiging om in hun affaires verzeild te raken, wat een verklaring zou kunnen zijn voor het feit dat de meeste relaties waar ontrouw in heeft plaatsgevonden, en die vervolgens het einde van die relatie betekende, door vrouwen zijn geïnitieerd. Dat komt waarschijnlijk omdat vrouwen meer emotioneel verbonden raken aan hun affaire en die niet los lijken te kunnen laten, waardoor ze de keuze moet maken tussen twee mannen.

Vrouwen die gelukkig zijn in hun huidige relatie zullen niet snel vreemdgaan. Voor een vrouw gaat een affaire niet over de seks, maar om het vinden van de emotionele voldoening die in haar huidige relatie ontbreekt. In tegenstelling tot mannen, die ondanks een gelukkig huwelijk nog steeds vreemd kunnen gaan, zullen vrouwen die zich gewaardeerd en geliefd voelen niet zo snel puur en alleen voor seksuele ontmoetingen vreemdgaan.

Hoe kun je voorkomen dat jouw partner vreemdgaat?

Vreemdgaan voorkomen #1: Zorg dat de seks spannend blijft

Iemand die zich gewaardeerd voelt en een goed seksleven heeft zal minder snel vreemdgaan. Als je je relatie ontrouw-vrij wilt houden, dan kun je er het beste voor zorgen dat je je partner geïnteresseerd houdt. Laat de zaken tussen de lakens niet verslonzen en hou jezelf ook niet voor de gek door jezelf wijs te maken dat jullie best een paar weken zonder seks kunnen. Als je je partner bij je wilt houden, zal je de boel pittig moeten houden en initiatief moeten nemen. Op deze manier zal je partner zich steeds blijven afvragen wat je nu weer voor hem in petto hebt. Het blijft op deze manier spannend en uitdagend!

Vreemdgaan voorkomen #2: Onderhoud de emotionele band

Als je je relatie vrij van vreemdgaan wilt houden, dan moet je ervoor zorgen dat je die emotionele band goed onderhoudt. Neem je partner niet voor lief en behandel hem of haar niet alsof je je partner niet belangrijk vindt. Het is niet ongewoon dat de zaken in je leven een beetje hectisch worden en dat de band die je ooit had verandert, maar je moet tijd en moeite in je lief blijven steken en naar hem of haar blijven luisteren.

Je partner moet zich gewaardeerd en geliefd voelen en een band met je hebben om hem of haar binnen de deuren te houden en ervoor te zorgen dat hij of zij niet het gevoel krijgt dat iemand anders meer van hem of haar zal houden en beter zal behandelen. Jij weet misschien wel zeker dat je van haar houdt, maar weet de ander dat ook? Als je je partner bewondert, vindt dat hij of zij er goed uitziet of graag bij je wilt houden, vertel dat dan. Dan hoef je je nooit druk te maken dat je partner vreemd zal gaan.

Vreemdgaan voorkomen #3: Los problemen direct op

Maak van muggen geen olifanten en zorg ervoor dat kleine problemen niet de pan uit groeien. Als dezelfde problemen steeds de kop opsteken of als één van jullie aangeeft ergens boos of ontevreden over te zijn, dan is het belangrijk dat je probeert er over te praten.

Zelfs als je het gevoel hebt dat het onredelijk is, zullen kleine problemen niet escaleren en jullie hechte band in de toekomst in weg gaan staan als je ervoor zorgt dat je deze dingen direct aanpakt.

En dan nog dit

Je kunt iemand niet tegenhouden iets te doen wat ze echt graag willen doen, maar je kunt die kans wel minimaliseren door je partner niet als een vanzelfsprekendheid aan te nemen. Of dat nu is door in de emotionele of seksuele behoeftes te voorzien, je vergroot je kans op “ze leefden nog lang en gelukkig” aanzienlijk door de connectie in stand te houden, te communiceren en de relatie te blijven verbeteren.

Wil je verder lezen?

Is je relatie beëindigen een goed plan? 8 duidelijke signalen!

Is je relatie beëindigen een goed plan? 7 signalen!

Wil je je relatie beëindigen? Ben je in de war over welke richting je relatie …

Vreemdgaan van je partner: Hoe ga je daarmee om?

Vreemdgaan van je partner. Hoe ga je daarmee om?

Als je ooit te maken hebt gehad met seksuele ontrouw van je echtgenoot of je …

error: Content is protected !!