Home Relatie Vreemdgaan van je partner. Hoe ga je daarmee om?
Vreemdgaan van je partner: Hoe ga je daarmee om?

Vreemdgaan van je partner. Hoe ga je daarmee om?

Als je ooit te maken hebt gehad met seksuele ontrouw van je echtgenoot of je partner, dan weet je hoe moeilijk het is om hiermee om te gaan. Een ding is zeker, het is niet alleen de pijn van het seksuele verraad dat je moet proberen te verwerken en uiteindelijk moet overwinnen, maar het is ook het verlies van het vertrouwen in je echtgenoot of in je partner en in je relatie.

Vaak laat het vreemdgaan een bedrogen echtgenoot in een roes achter – verbijsterd, gekwetst, onzeker en niet in staat om volledig te assimileren en te accepteren wat er is gebeurd. Zoals te verwachten, beginnen bedrogen partners soms met zichzelf te worstelen en zelfs de eenvoudigste acties en beslissingen, met betrekking tot zowel hun relatie als hun zaken in het dagelijkse leven, worden een probleem.

Als je onlangs van het vreemdgaan van je partner hebt vernomen en zoals hierboven beschreven enige mate van pijn en onzekerheid ervaart, kan de volgende lijst met dingen die je WEL en die je NIET moet doen nuttig zijn.

Dingen die je MOET DOEN bij het vreemdgaan van je partner

 • Je MOET je laten testen op SOA’s. Mannen en vrouwen die vreemdgaan, zijn vaak onzorgvuldig met veilig vrijen. Zodra je erachter komt dat je partner seksueel ontrouw is geweest, moet je een bezoek brengen aan je huisarts, de situatie uitleggen en vragen om een volledige SOA-test.
 • Je MOET je wettelijke rechten onderzoeken, zelfs als je van plan bent om wel samen te blijven. Van plan zijn om samen te blijven, betekent niet dat dat ook altijd zal gebeuren. Bedrogen partners moeten altijd weten wat bij een mogelijke scheiding hun rechten zijn, met inbegrip van de financiële en materiële gevolgen en de ouderschapskwesties, als er kinderen zijn.
 • Je MOET op zoek gaan naar hulp. Omgaan met ontrouw vereist een niveau van emotionele steun, die de meeste mensen je niet kunnen geven en de enige gezonde manier om hiermee om te gaan is door hulp te vragen aan mensen die begrijpen wat je doormaakt – therapeuten, steungroepen, familie en vrienden, die ook verraad hebben meegemaakt. Of je nu besluit om in de relatie te blijven of niet, je moet (en je verdient ) zorg, liefde en ondersteuning te krijgen, die alleen kan worden gevonden door te praten over wat er is gebeurd met empathische anderen. Je moet echter niet wraakzuchtig worden. Je moet op zoek gaan naar ondersteuning; dit is iets heel anders dan uit wrok de moeder van je partner, je werkgever of je beste vriend of vriendin vertellen over zijn of haar gedrag. En houd in gedachten, alles wat je zegt kan ook door kinderen worden gehoord en kan niet meer worden teruggenomen, dus denk twee keer na wat je, met wie in de buurt, over je partner zegt.
 • Je MOET alles wat je kunt te weten zien te komen over seksuele dwangmatigheid. Dit educatieve proces helpt je om het gedrag van de vreemdganger beter te begrijpen en ook om in de toekomst betere beslissingen te kunnen nemen.
 • Je MOET vertrouwen op je gevoelens en je waarnemingen. Als je je niet meer veilig bij je partner voelt, vertrouw dan op je intuïtie. Als je merkt dat je partner geen hulp krijgt voor zijn of haar seksuele problemen – het bijwonen van therapie of het bezoeken van steungroepen – vertrouw er dan niet op dat dingen beter worden.
 • Je MOET, als je de dingen echt wilt oplossen, samen met je partner in therapie gaan. In therapie kun je wellicht meer te weten komen over de reden van zijn of haar ontrouw. Als je, zoals de meeste verraden echtgenoten, geen geheimen meer wilt in je relatie, dan zal je partner, als hij of zij ook is toegewijd voor het redden van de relatie, met de hulp van de therapeut, moeten beschrijven wat je wilt weten. Dit proces kan het beste plaatsvinden in een therapieruimte omdat de hoeveelheid en de aard van de informatie overweldigend kan zijn. Als er een therapeut aanwezig is om je te helpen die ervaring te verwerken, verminder je het risico van verdere schade aan jezelf en je relatie.

Dingen die je NIET MOET DOEN als je wordt bedrogen

 • Heb GEEN onbeschermde seks met je partner. Het maakt niet uit wat de vreemdganger je vertelt over zijn of haar seksuele activiteit in het verleden en/of recente SOA-testen, je moet absoluut geen onbeschermde seks hebben met die persoon, totdat je er zeker van bent dat hij of zij een SOA-test heeft gehad en je weer minstens voor een jaar trouw is.
 • Neem GEEN lange-termijn beslissingen in het begin van het genezingsproces. Dit geldt ook voor levensveranderende beslissingen zoals de vraag of je uit elkaar moet gaan, moet gaan verhuizen, de echtscheiding moet aanvragen, weg moet gaan met de kinderen enz. De vuistregel is geen grote veranderingen in de eerste zes maanden van het herstel-/genezingsproces.
 • Probeer NIET om seks te gebruiken als een manier om het probleem “op te lossen”. Terwijl seksuele intensiteit op dat moment goed kan voelen, is seks op deze manier eigenlijk een vorm van wederzijdse ontkenning, waardoor jij en je partner zich afzetten tegen het genezingsproces.
 • Ga NIET op zoek naar seks of romantiek als een manier om “wraak te nemen”. Wraak nemen voelt vaak alleen maar goed op het moment dat je het doet en het loopt vaak uit op een ramp. Op zoek gaan naar seks en liefde om met je pijn en wrok om te gaan, is een zeer slechte keuze en het maakt het alleen maar erger.
 • Uit GEEN bedreigingen die je niet van plan bent om uit te voeren. Als je tegen je partner zegt dat als hij of zij weer vreemdgaat je zult vertrekken, dan moet je ook echt je koffers pakken en gaan als hij of zij je weer bedriegt. Anders ben je niet meer geloofwaardig. (Het is meestal het beste om helemaal geen bedreigingen te uiten.)
 • Steek NIET je kop in het zand of neem niet zelf de schuld op je voor de acties van je partner. Als je hebt geïnvesteerd in je relatie, kun je niet de harde feiten van de ontrouw van je partner ontkennen. Doen alsof het probleem vanzelf wel zal verdwijnen of de schuld op je nemen, zal niets oplossen. Niets dat je wel of niet hebt gedaan, kan de oorzaak van de ontrouw zijn. Jouw partner heeft zélf die keuze gemaakt. Het maakt niet uit hoe je ouder bent geworden, hoeveel gewicht je bent aangekomen of juist bent verloren of hoe druk je het hebt met je werk (en niet zijn/haar). Er zijn veel betere en gezondere manieren die je partner had kunnen gebruiken om zijn of haar ongelukkig zijn in jullie relatie te uiten.

Een laatste advies

Het is altijd moeilijk om met ontrouw om te gaan. En meestal is het ergste wat je kunt doen dingen opkroppen en wegstoppen in de hoop dat het zich vanzelf wel op zal lossen. Dat werkt gewoon niet. In plaats daarvan moet je op zoek gaan naar ondersteuning, informatie en advies.

Wil je verder lezen?

Is je relatie beëindigen een goed plan? 8 duidelijke signalen!

Is je relatie beëindigen een goed plan? 7 signalen!

Wil je je relatie beëindigen? Ben je in de war over welke richting je relatie …

Je relatie redden? 21 relatie tips!

Je relatie redden? 21 belangrijke relatie tips

Jullie hebben relatieproblemen? Je wilt je relatie redden? Alle relaties gaan door bepaalde fasen en …

error: Content is protected !!