Home Relatie 22 relatie tips voor een gelukkige relatie
Relatie tips voor een gelukkige relatie

22 relatie tips voor een gelukkige relatie

We weten allemaal dat relaties onderhouden moeten worden, wat veel werk kost. Hier zijn een aantal belangrijke relatie tips die koppels hulp kunnen bieden bij het creëren van een gezonde relatie.

Hoewel pogingen niet altijd perfect kunnen uitpakken, hebben koppels, die in een gezonde relatie zitten, een toegewijde manier van denken omdat ze zich naarmate de jaren verstrijken zich blijven evolueren. Deze koppels erkennen dat ‘goed genoeg’ goed is en dat er eigenlijk niet zoiets als een perfecte relatie bestaat.

Lees verder voor 22 relatie tips hoe koppels kunnen werken aan een gezonde en gelukkige relatie:

Relatie tips 1: Het hebben van seks

Seks is een gezond onderdeel van een relatie en hoewel het niet bepalend is voor de relatie, is het wel een belangrijk onderdeel ervan. Maar dat gezegd hebbende en nu we het toch over dit onderwerp hebben wil ik de de mythe van ‘regelmatige seks’ ontkrachten.

Er bestaat niet zoiets als regelmatig seks hebben. Wat is dat eigenlijk? Wie weet het en wie kan het eigenlijk wat schelen. Iemand heeft ooit de theorie bedacht dat twee keer seks per week regelmatig is. Oh nee, dat meen je niet!

Regelmatige seks is wat voor het koppel regelmatige seks is. Dat kan eenmaal per week zijn. Eens per maand. Twee keer per week. Twee keer per maand. Dit is voor iedereen verschillend. Er moet worden gekeken naar wat fijn is en wat goed voelt voor het koppel en wat voor hen werkt. Er moet niet naar iemand anders worden gekeken en dus ook niet naar een ander koppel.

Relatie tips 2: Nieuwsgierig zijn

Koppels zijn van nature nieuwsgierig naar elkaar en die nieuwsgierigheid moet, zolang je samen blijft, blijven. Ze stellen elkaar vragen en ze blijven openstaan om nieuwe dingen te proberen.

Weet je nog hoe het was in het begin? Weet je nog toen jullie enthousiast waren om nieuwe dingen samen te doen en nieuwsgierig en geïnteresseerd waren in de andere persoon, hun leven en hun interesses? Dat mag niet veranderd zijn.

Jullie moeten voortdurend nieuwsgierig blijven . Doe jij dingen die de relatie vernieuwend maken?

Relatie tips 3: Open zijn

Vooral in discussies. Koppels bespreken, delen en argumenteren dingen en zijn het soms met elkaar oneens. Ze praten over dingen die voor hen belangrijk zijn. Zelfs moeilijke onderwerpen worden besproken.

Effectieve communicatie vaardigheden zijn essentieel voor het hebben van een gesprek, dat niet in rondjes blijft draaien (hoewel sommige wel altijd zo zullen blijven), maar zijn meer geneigd om een resolutie te hebben, zelfs al kunnen jullie het met elkaar oneens zijn. Beiden kunnen hun mening geven.

Geloof koppels, die zeggen dat ze nooit ruzie hebben, niet. Zoiets bestaat niet! Dit betekent dat ze discussies uit de weg gaan of niet eerlijk zijn over hoe ze zich voelen. Lees mijn blog: Relatie advies: Hoe je op een eerlijk manier kunt discussiëren.

Relatie tips 4: Loskoppelen van alles en iedereen

Ze werken er hard aan om verbonden en in contact te blijven en soms moeten ze zich dus bewust loskoppelen van de dingen om zich heen, om zich later weer te kunnen verbinden. Zij erkennen dat het niet altijd nodig is om te zijn verbonden met de buitenwereld.

Tijd samen doorbrengen is ook erg belangrijk. Er zijn veel voordelen aan het loskoppelen van de buitenwereld. Of zijn de TV, smartphone of computer belangrijker geworden dan je relatie? Dit klinkt voor mij gewoon dom.

Relatie tips 5: Ruimte creëren

Ze creëren tijd samen en tijd dat ze los van elkaar dingen doen. Beide zijn van vitaal belang. En noodzakelijk. Te veel tijd met elkaar doorbrengen kan een persoon het gevoel geven dat ze hun identiteit en hun individualiteit verliezen.

Blijf de persoon, waar je partner of echtgenoot verliefd op is geworden. Zij erkennen hun verschillen en omarmen hun gelijkenissen. Koppels spannen zich in om de tijd te vinden om een koppel te zijn, maar verliezen ook hun gevoel van eigenwaarde en hun individuele zelf niet uit het oog.

Trouwens, als je even wat tijd los van elkaar doorbrengt, zul je de tijd samen koesteren en het creëert een gevoel van gemis dat de intimiteit verbetert.

Relatie tips 6: Cultiveren

Koppels zoeken naar en cultiveren externe belangen. Hoe koppels hiermee omgaan varieert. Individuele belangen houden het leven leuk en vernieuwend en creëren ruimte tussen koppels, die nodig is om nieuwsgierig naar elkaar te kunnen blijven.

Je hoeft het niet altijd eens te zijn met de keuze van vrienden van je partner. Deze koppels erkennen dat dit een onderdeel is van wie ze zijn. Erg belangrijk!

Relatie tips 7: Ze hoeven geen bagage te dragen

Laten we eerlijk zijn – we hebben het allemaal. Sommigen meer dan anderen. Sommige hebben alleen een handbagage (dit is goed), terwijl anderen met een 4 of 6-delige kofferset rondlopen (niet zo goed).

Als je met wel 4 of 6 dingen rondloopt, dan adviseer ik je om hulp te vragen. Elke persoon leert om te zorgen voor zijn eigen ‘dingen’. Dat is je primaire taak in het leven.

Je moet er niet op vertrouwen dat je partner jouw problemen wel oplost. Je hoeft je partner niet verantwoordelijk te houden voor eerdere relaties of problemen uit eerdere relaties te mengen in de huidige relatie.

Relatie tips 8: Zij zijn vier handen op één buik

Ze weten dat een lichte hapering niet de persoon definiëert die zij zijn te (tenzij dit een permanent probleem is). We zijn allemaal feilbaar en we maken fouten. We zeggen en doen soms domme dingen.

Mensen leren hoe ze naar de context van de situatie moeten kijken en niet een persoon op een enkele fout beoordelen.

Relatie tips 9: Blijven groeien

Koppels die in een gezonde relatie zitten, blijven groeien en evolueren. Ze blijven zich inspannen om een beter mens te worden. Ze willen het beste in zichzelf naar boven brengen. Denk eens aan die dagen in het begin van de relatie toen je jezelf verzorgde en altijd netjes voor de dag wilde komen?

Hoewel dingen na verloop van tijd gewoner worden, werken koppels er hard aan dat het leven geen routine wordt, die hen ervan weerhoudt om te kunnen groeien.

Relatie tips 10: Ups en downs erkennen

Koppels erkennen dat relaties ups en downs kennen. Geen twee relaties zijn hetzelfde. Hoe elk koppel met deze ups en downs van het leven omgaat (zullen er genoeg zijn) is een kritische factor om gezond te blijven.

Koppels tussen wie het goed zit, richten zich niet alleen maar op negatieve dingen en begrijpen dat elke relatie goede en slechte tijden doormaakt.

Relatie tips 11: Dingen uitspreken

Elke persoon kan een lange lijst met positieve dingen maken, die ze fijn vinden aan hun partner. Koppels kunnen openlijk praten over de dingen waar ze het oneens over zijn, evenals de positieve dingen, die ze graag over elkaar zeggen.

Ja, er zullen uitdagingen zijn en er zullen dingen zijn die je gek maken! Maar koppels zijn ook in staat om verder te kijken en zich te focussen op het goede.

Relatie tips 12: De ‘geluksfactor’ kennen

Een persoon kan zijn partner/echtgenoot niet verantwoordelijk houden voor hun geluk. Dit werkt natuurlijk nooit! Tuurlijk, het is leuk om je belangrijk te voelen en die woorden te horen.

Het is geruststellend dat je partner je gelukkig maakt – maar het geluk dat je voelt van je partner moet ondergeschikt zijn aan hoe je je over jezelf voelt. Geluk begint bij jezelf!

Relatie tips 13: Letten op manieren

“Alsjeblieft” “dank je wel” en “graag gedaan” kunnen je partner er echt aan helpen herinneren dat je hem of haar respecteert, van hem/haar houdt en het allemaal niet vanzelfsprekend vindt.

Relatie tips 14: Weten dat variëteit het leven kleur geeft

Onderzoeken hebben aangetoond dat sufheid kan leiden tot ontevredenheid in een relatie. Probeer eens iets nieuws. Dit kan zoiets simpels zijn als een bezoekje aan een onbekend restaurant of gaan backpacken in Sri Lanka. Ontdekkingen die jullie samen doen, zullen een band scheppen.

Relatie tips 15: Samen plezier hebben

Zoek een sport of hobby die jullie beiden leuk vinden (nee, TV kijken telt niet mee) en maak dit tot een prioriteit in je relatie. Kamperen, fietsen, modeltreinen bouwen… Wat het ook is, ga op zoek naar iets waar je samen van geniet.

Relatie tips 16: Discussieer op een eerlijke manier

Om op een eerlijke manier te discussiëren moet je deze regels in gedachten houden: scheld je partner nooit uit. Wanneer de dingen echt moeilijk worden, neem je even een pauze in de ruzie of de discussie. Laat de andere persoon zijn/haar zinnen afmaken en uitpraten. Heb een gesprek als je niet boos bent.

Relatie tips 17: Ze doen water bij de wijn

Niemand houdt van het krijgen van bevelen (tenzij je in een SM-rollenspel zit), maar iedereen kan wel een compromis waarderen. Als je wilt dat je geliefde iets doet, maar niet helemaal zeker bent of je partner het hiermee eens is, is de beste manier om een confrontatie te voorkomen om een deal te maken. Bijvoorbeeld: “Natuurlijk kunnen we maandagavond naar die voetbalwedstrijd kijken als ik de volgende keer dan de bioscoopfilm mag uitkiezen.”

Relatie tips 18: Elkaar helpen

Als je in een relatie zit, betekent dat in feite je samen bent; je hebt niet alleen samen onroerend goed, maar je erfde ook andermans problemen. In plaats van alleen maar problemen op te willen lossen, moeten jullie dit samen bekijken. Als hij bijvoorbeeld flink wat gewicht is aangekomen, moet je in plaats van hem alleen op een dieet te zetten, jullie samen inschrijven voor een trainingsprogramma.

Relatie tips 19: Blijf praten

Met andere woorden: communiceren! Praat ook met elkaar over taaie onderwerpen – geld, religie, trouw, het nemen van kinderen . Dit zal niet het leukste zijn wat jullie ooit hebben gedaan, maar het zal waardevol zijn.

Relatie tips 20: Blijf lachen

Als hij een kasjmier trui van 300 euro in de droger gooit, probeer dan om erom te lachen in plaats van heel lang boos te blijven. Het is maar gewoon een kasjmier trui en niet het einde van de wereld. Natuurlijk zonde van de trui en het geld, maar meer is het ook niet.

Relatie tips 21: Het hebben van een ritueel

Zoek samen naar een ritueel en houd dat, wat er ook gebeurt, in stand. Of het nu elkaar een nachtzoen geven is, jullie huwelijksgeloften elk jaar opnieuw afleggen, een keer per maand zo lang als je wilt uitslapen of een keer per week seks hebben, het moet iets zijn dat jullie beiden een goed gevoel geeft en jullie moeten je, hoe lastig ook, hier altijd aan vast blijven houden.

Relatie tips 22: Op zoek gaan naar hulp, als dat nodig is

Als het moeilijk wordt, dan nemen ze de moeilijke stap richting… therapie. Onderzoeken tonen aan dat koppels, die begeleiding zoeken tijdens moeilijke periodes, in hun relatie succesvoller zijn in het oplossen van hun problemen dan degenen die dat niet doen. Of je nu hulp vraagt aan een religieuze figuur, adviseur of geestelijke gezondheidswerker, het krijgen van hulp van een deskundige op dit gebied is net zo verstandig als het inhuren van een loodgieter, als je een nieuwe gootsteen nodig hebt en niet zelf gaan lopen klungelen.

Tot slot…

Dit wil niet zeggen dat koppels geen moeite hoeven te doen om hun relatie goed te houden, want dat moeten ze wel. Ze doen echter wel hard hun best om hun partner met respect en openheid te behandelen en zijn bereid om te leren van hun fouten en willen graag onderzoeken wat ze moeten veranderen, om hun relatie te verbeteren.

Wil je verder lezen?

Vreemdgaan van je partner: Hoe ga je daarmee om?

Vreemdgaan van je partner. Hoe ga je daarmee om?

Als je ooit te maken hebt gehad met seksuele ontrouw van je echtgenoot of je …

Je relatie redden? 21 relatie tips!

Je relatie redden? 21 belangrijke relatie tips

Jullie hebben relatieproblemen? Je wilt je relatie redden? Alle relaties gaan door bepaalde fasen en …

error: Content is protected !!