Home Relatie Je relatie redden? 21 belangrijke relatie tips
Je relatie redden? 21 relatie tips!

Je relatie redden? 21 belangrijke relatie tips

Jullie hebben relatieproblemen? Je wilt je relatie redden? Alle relaties gaan door bepaalde fasen en er zullen goede en slechte tijden zijn. Wanneer je erkent dat je relatie onder druk staat, vergaar dan moed. Een goede relatie komt niet vanzelf. Er zijn specifieke vaardigheden en handelingen die onze relaties versterken.

Hier is een spoedcursus met 21 relatie tips om moeilijke relaties te versterken.

Relatie redden 1: Maak van je relatie een topprioriteit

Relaties zijn als levende dingen: ofwel ze groeien ofwel ze sterven. Relaties groeien en bloeien als we hierin investeren en ze koesteren. Wanneer relaties het moeilijk hebben, is het vaak een teken dat ze zijn verwaarloosd. Om een moeizame relatie te versterken, moet je het een topprioriteit van je tijd en je energie te maken.

Relatie redden 2: Accepteer dat teleurstelling in elke relatie voorkomt

Teleurstelling ontstaat als onze verwachtingen niet overeenkomen met de werkelijkheid. Twee mensen zullen altijd verschillende verwachtingen hebben. Dit betekent dus ook dat teleurstellingen in elke relatie voorkomen. We hebben de neiging om ons te concentreren op de negatieve dingen en dit te gebruiken als ‘bewijs’ om vervolgens te bewijzen dat de relatie teleurstellend is. In plaats daarvan moet je aanvaarden dat teleurstellingen er nou eenmaal zijn. Kies er voor om je te concentreren op de onderdelen die wel aan je verwachtingen hebben voldaan en zelfs ongeplande zegeningen hebben gebracht.

Relatie redden 3: Maak geen denigrerende opmerkingen, beledigingen en kleinerende opmerkingen

De woorden die je gebruikt zijn krachtig. Wanneer je je partner of je relatie kleineert, veroorzaak je schade. Kies ervoor om met gewoonten, die de relatie kunnen beschadigen te breken, vooral als je je gefrustreerd en teleurgesteld voelt. Gebruik woorden die respect, liefde en hoop uitstralen. Plant de zaden voor de vruchten die je wilt plukken.

Relatie redden 4: Werk elkaar niet tegen

Tegenwerken is een passief-agressieve tactiek, die neutraal kan lijken maar eigenlijk zeer schadelijk is. Wanneer je iemand negeert en weigert deel te nemen aan iets, werk je iemand tegen. Het is een machtsmiddel bedoeld om de oppositie af te breken. Het zorgt voor een jij-versus-mij in een relatie. Om een relatie te laten overleven, moet het een ‘wij-tegen-de-wereld’ verbintenis zijn.

Relatie redden 5: Geef een ander niet de schuld

Bij dit spel wint er niemand. Zelfs als je succesvol bent in je partner de schuld te geven van al je problemen, blijven die problemen en de gevoelens die daarbij horen gewoon bestaan. De enige manier om te beginnen met het omzetten van je problemen in oplossingen, is om zelf de volledige verantwoordelijkheid te nemen. Stop met een ander de schuld te geven en begin met het maken van de relatie die jij wilt.

Relatie redden 6: Laat de wens varen om je partner te verbeteren of te veranderen

William Glasser laat in de Choice Theory zien dat de sleutel tot het veranderen van een relatie is om elkaar volledig te accepteren en te onthouden dat, behalve jezelf, je niet iedereen kunt veranderen. Hoe eerder je dit volledig erkent als de waarheid, hoe eerder je begint te genezen en samen kunt groeien. Ieder van ons wil graag geliefd en geaccepteerd worden voor wie we zijn. Wanneer je partner voelt dat je niet beschaamd of teleurgesteld raakt, dan kan hij/zij zich gesteund voelen om te veranderen. Ondertussen kun je je richten op het veranderen en het verbeteren van jezelf.

Relatie redden 7: Focus je op de kwaliteiten die je waardeert en respecteert in je partner

Denk aan de momenten en de redenen waarom deze persoon zo speciaal en belangrijk voor je is geworden. Vertrouw erop dat al die dingen nog steeds waar zijn. Sluit je ogen en sluit die momenten in je hart. Sta jezelf toe om weer de liefde, de trots en het respect die je voelde, te voelen. Keer terug naar deze momenten om je belofte om wat van de relatie te maken te versterken en te revitaliseren.

Relatie redden 8: Geloof dat je partner goede bedoelingen heeft

Psychologische onderzoeken hebben aangetoond dat als we eenmaal overtuigd van een idee worden, onze hersenen de informatie die in tegenspraak is met wat we geloven negeren en in diskrediet brengen. Wanneer we gekwetst en teleurgesteld zijn, hebben we de neiging om onze partner als de slechterik te zien. Maar als je je relatie wilt verbeteren, moet je ruimte maken voor de mogelijkheid dat je partner je grootste bondgenoot kan zijn. Geloof dat je partner goede bedoelingen heeft en dat de informatie hoe hij/zij handelt niet correct is of dat de impact kwetsend is.

Relatie redden 9: Leer hoe je kunt vergeven

Er zijn veel misverstanden over wat vergeving betekent. Vergeving betekent niet dat je iemand toestemming geeft om je onjuist te behandelen. Het betekent dat je accepteert dat we allemaal het beste doen wat we kunnen. Als we beter weten, zullen we ook beter doen. Als we elkaar teleurstellen en elkaar pijn doen, is dat niet omdat we dat willen. Vergeef dat je partner NOG NIET beter weet. Vergeving betekent dat je de pijn van het verleden kan loslaten en ruimte maakt voor nieuwe mogelijkheden in de toekomst.

Relatie redden 10: Leer hoe je er volledig kunt zijn

Er is een verschil tussen in de kamer zitten en er echt zijn. Er is een verschil tussen iets horen en luisteren. Er volledig zijn betekent dat wanneer je partner spreekt, je er niet vanuit gaat dat je al weet wat hij/zij denkt. Je begint gewoon met luisteren. Je wordt een nieuwsgierige detective, die oprecht wil weten en ontdekken wat er gaande is. Dit is een heel andere bedoeling dan te luisteren om te bewijzen dat je gelijk hebt.

Relatie redden 11: Maak duidelijk dat je je partner wilt aanhoren en wilt begrijpen

Vertel je partner “Ik weet dat ik in het verleden misschien niet altijd echt naar je heb geluisterd. Ik zie dat dit jou en mij pijn heeft gedaan. Ik begrijp niet helemaal wat er gaande is. Ik wil dat wel. Ik wil weten wie je bent en wat belangrijk voor je is. Ik zal blijven luisteren zo lang als dat nodig is.”

Relatie redden 12: Vraag je partner om dingen te delen

Vraag: “Ben je bereid om dingen met mij te delen? Wanneer jij er klaar voor bent om dingen te delen, ben ik er klaar voor om te luisteren. En ik zal wachten totdat je je veilig voelt” en oefen dan ook om er volledig te zijn.

Relatie redden 13: Leer wat er moet gebeuren zodat je partner zich geliefd en gerespecteerd voelt

We hebben allemaal verschillende regels voor wat er moet gebeuren om ons geliefd en gerespecteerd te voelen. Sommige mensen willen meerdere keren per dag “Ik houd van jou” horen. Anderen hebben liever 20 minuten per dag een moment samen. Een schouderklopje is weer voldoende voor anderen. Vraag je partner “Waardoor voel je je geliefd? Wat heb ik gedaan dat dat je je verbonden met me voelt? Wat moet ik doen zodat je weet dat ik trots op je ben?”Geef je partner dan wat hij/zij nodig heeft en ook zo vaak als ze het nodig hebben.

Relatie redden 14: Leer meer over je slechte gewoontes en patronen

Partners kunnen in schadelijke patronen vervallen. Een veel voorkomend patroon is de terugtredende cyclus. Eén partner zal aanvallen, zeuren of praten op een manier die een reactie bij de ander losmaakt. Dan zal de ander zich terugtrekken of tegenwerken. De eerste partner zal er dan nog een schepje bovenop doen, waardoor de tweede partner zich nog verder terugtrekt. Vanzelfsprekend zal dit alleen maar tot frustratie bij iedereen zorgen. De enige uitweg is om te herkennen wat er aan de hand is en hier samen over te praten. Benoem het, eis het en verander het.

Relatie redden 15: Trek je grenzen

Wanneer je partner iets van je vraagt, geef dan duidelijk je grens aan. Instemmen met dingen die je niet echt wilt, zullen je later van streek maken en je een slecht gevoel geven. Je bent er zelf verantwoordelijk voor als dat gebeurt. Je partner kan je gedachten niet lezen. Wees eerlijk en stel grenzen want hier heeft iedereen op de lange termijn iets aan.

Relatie redden 16: Respecteer jezelf en deel openlijk je gedachten/gevoelens

Je hebt het recht om te zeggen wat je denkt en wat je voelt. Een relatie gebaseerd op valse informatie, om alleen maar je partner te behagen, zal uiteindelijk uit elkaar vallen. Sterke relaties zijn gebaseerd op vertrouwen en respect, wat alleen kan ontstaan als beide partners eerlijk tegen elkaar zijn.

Relatie redden 17: Heb geen geheimen om je partner te beschermen

We zijn vaak geneigd om onze partners te beschermen en houden daarom dingen geheim voor hen. Deze positieve intentie valt vaak uit elkaar, naarmate de tijd verstrijkt en onverwachte gevolgen aan het licht komen. Het kan erg moeilijk zijn om te weten wanneer je deze ‘geheimen’ moet delen. Probeer zo open als je kunt te zijn.

Relatie redden 18: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen beperkende overtuigingen

We hebben allemaal beperkende overtuigingen. Het zijn die kleine stemmen die ons toefluisteren, in een poging om ons te beschermen, maar waardoor we wel vast blijven zitten in angst. “Ik zal altijd teleurgesteld worden.” “Mannen zijn niet te vertrouwen.” Vrouwen zullen me misbruiken vanwege mijn geld.” Je beperkende overtuigingen zijn niet de schuld van je partner. Je had die overtuigingen al lang voordat je je partner tegenkwam. Leer je beperkende overtuigingen te identificeren. Zorg ervoor dat je deze overtuigingen ook niet gaat projecteren op je partner.

Relatie redden 19: Doe wat je belooft

Het vertrouwen is in moeilijke relaties vaak ver te zoeken. Als je zegt dat je iets doet, zal je partner er ook op vertrouwen dat dit zo is. Het is niet erg om van gedachten te veranderen, maar neem de tijd om je partner hier aan te laten wennen. Hierdoor kan je partner ook met je mee veranderen.

Relatie redden 20: Neem de tijd om je waardering uit te spreken

We vinden het vaak vanzelfsprekend dat onze partners weten dat we hen waarderen. Als we niet de tijd nemen om deze eenvoudige appreciaties uit te drukken, beginnen we dit als vanzelfsprekend te zien. Bedank je partner wanneer hij/zij de dingen doet, die je leven makkelijker en beter maken.

Relatie redden 21: Samen dagdromen

We gaan relaties aan om samen een leven op te bouwen. We raken vaak gevangen in de sleur van de logistiek van het leven. Neem de tijd om samen te dagdromen en te verkennen welke mogelijkheden de toekomst jullie te bieden heeft. Maak doelen en plannen om elkaar te ondersteunen en om jullie dromen werkelijkheid te laten worden.

Een laatste advies…

Hoe kunnen jullie je relatie redden? Welke van deze relatie tips is de krachtigste? Voor iedereen is dit weer anders. Laat je schouders niet hangen en vecht voor je relatie!

Wil je verder lezen?

Is je relatie beëindigen een goed plan? 8 duidelijke signalen!

Is je relatie beëindigen een goed plan? 7 signalen!

Wil je je relatie beëindigen? Ben je in de war over welke richting je relatie …

Vreemdgaan van je partner: Hoe ga je daarmee om?

Vreemdgaan van je partner. Hoe ga je daarmee om?

Als je ooit te maken hebt gehad met seksuele ontrouw van je echtgenoot of je …

error: Content is protected !!